Δεύτερη εξέταση του Σαρόν από τον εισαγγελέα

Δεύτερη εξέταση του Σαρόν από τον εισαγγελέα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Στη δίνη των σκανδάλων διαφθοράς βρίσκεται εγκλωβισμένος ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος εξετάστηκε χθες για δεύτερη φορά από τις ισραηλινές εισαγγελικές αρχές για την εμπλοκή του στην υπόθεση της «ελληνικής νήσου» και της παράνομης χρηματοδότησης παλαιότερης προεκλογικής του εκστρατείας από Νοτιοαφρικανό επιχειρηματία. Την ίδια στιγμή και ενώ οι επικριτές του Ισραηλινού πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για την εκκένωση των εβραϊκών οικισμών της Λωρίδας της Γάζας αποσκοπούσε στην εκτροπή της προσοχής της κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Εχούντ Ολμερτ, μετέβη εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Πηγές προσκείμενες στην ισραηλινή αστυνομία ανέφεραν ότι ο κ. Σαρόν «συνεργάστηκε πλήρως» κατά τη διάρκεια της δίωρης εξέτασής του στην επίσημη κατοικία του στην Ιερουσαλήμ. H εισαγγελική ομάδα που εξέτασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό φέρεται να έθεσε αρκετά ερωτήματα σχετικά με τη συνεργασία του γιου του Γκιλάντ με τον επιχειρηματία και βασικό χρηματοδότη του κόμματος του Λικούντ, Ντέιβιντ Απελ. Θυμίζεται, ότι το 1998 ο κ. Απελ προσέλαβε ως σύμβουλο τουριστικών επιχειρήσεων τον Γκιλάντ Σαρόν σε εταιρεία που θα αναλάμβανε την αξιοποίηση ελληνικής βραχονησίδας, μολονότι ότι τελευταίος δεν διέθετε ούτε την εμπειρία, ούτε τα προσόντα για την ανάληψη ενός τέτοιου ρόλου. Σύμφωνα, μάλιστα, με μερίδα ο κ. Απελ φέρεται να ζήτησε από τον Αριέλ Σαρόν, που τότε διατελούσε χρέη υπουργού Εξωτερικών, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η τελευταία να εγκρίνει την πώληση της βραχονησίδας στον Ισραηλινό μεγιστάνα. Επιπλέον, ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ, Μεναχέμ Μαζούζ, αναμένεται να επανεξετάσει και την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης της εκστρατείας για την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος του Λικούντ από τον κ. Σαρόν. O Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να έλαβε μέσω off shore εταιρειών ποσό της τάξεως των δύο εκατομμυρίων δολαρίων από το Νοτιοαφρικανό επιχειρηματία, Ντέιβιντ Κερν. Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν, πάντως, ότι θα αποφασίσουν εντός των προσεχών μηνών εάν θα απαγγείλουν κατηγορίες κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Σαρόν θα παραιτηθεί αν, τελικά, ασκηθεί δίωξη σε βάρος του.

Συνάντηση Ολμερτ – Πάουελ

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχουντ Ολμερτ, πραγματοποίησε χθες αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου συζήτησε το ζήτημα της εκκένωσης των εβραϊκών οικισμών της Λωρίδας της Γάζας, με τον Πάουελ. H αμερικανική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, προειδοποίησε, όμως, ότι η διευθέτηση του Παλαιστινιακού δεν πρέπει να επιβληθεί με τη λήψη μονομερών μέτρων». Χθες, επίσης, ο κ. Σαρόν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ζήτημα της εκκένωσης των οικισμών, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές αν τα ακροδεξιά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού απορρίψουν το σχέδιό του. Σύμφωνα, πάντως, με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Ισραηλινών συμφωνεί με την εκκένωση των εβραϊκών οικισμών της Γάζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή