Φρίκη κατέλαβε πάλι τη Μόσχα

Φρίκη κατέλαβε πάλι τη Μόσχα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαρτίου και τη βέβαιη ανανέωση της θητείας του Βλαντιμίρ Πούτιν, η ρωσική πρωτεύουσα έγινε, χθες, θέατρο μιας ακόμη αποτρόπαιης τρομοκρατικής επίθεσης, που στοίχισε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τη ζωή σε τουλάχιστον 40 άτομα. Παρότι δεν προβλέπεται να ανακόψει την προδιαγεγραμμένη πορεία του κ. Πούτιν προς την επανεκλογή, η επίθεση, που αποδίδεται στους Τσετσένους αυτονομιστές, ήλθε να καταφέρει βαρύ πλήγμα στο αίσθημα ασφάλειας των Μοσχοβιτών. O πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε ευθέως τον ηγέτη των Τσετσένων ανταρτών, Ασλάν Μασκάντοφ, καταγγέλλοντας ότι «η συμμορία των ληστών της Τσετσενίας θέλει να ασκήσει πίεση στον ηγέτη του κράτους», εν όψει των εκλογών.

Φρίκη στον υπόγειο

Η φρίκη βασίλευε χθες το πρωί στον υπόγειο σιδηρόδρομο της ρωσικής πρωτεύουσας, τον οποίον επέλεξαν οι δράστες για στόχο τους, πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό, τοποθετημένο πιθανότατα σε σακίδιο. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, που μετέδιδε το πρακτορείο Ιταρ-τάς, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή της αστυνομίας, επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, που εκτελέστηκε από γυναίκα, όπως και άλλες πρόσφατες επιθέσεις του είδους της.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο δεύτερο βαγόνι αμαξοστοιχίας, που μόλις είχε αναχωρήσει από το σταθμό της Αβτοζαβόντσκαγια με κατεύθυνση προς τα βορειοδυτικά στο σταθμό της Παβελέτσκαγια, δρομολόγιο που εξυπηρετεί τους περισσότερους πολίτες της Μόσχας, ειδικά το πρωί στις ώρες αιχμής. O εκπρόσωπος της αστυνομίας, Κίριλ Μαζούριν, διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη γραμμή βρίσκεται στο μεγαλύτερο βάθος του υπογείου και ότι το τρένο διήνυσε περίπου 500 μέτρα μετά την έκρηξη προτού σταματήσει.

Οι πόρτες δεν άνοιξαν αμέσως. Επιζώντες κατέθεσαν ότι περίμεναν αρκετή ώρα μέσα στους καπνούς και τα διαμελισμένα κορμιά των συνεπιβατών τους έως ότου καταφέρουν να απεγκλωβιστούν. Πολλοί δήλωσαν ότι ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στο τρένο, αλλά η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε. Το βέβαιο είναι ότι σκοτώθηκαν «40 έως 50 άτομα» με τον πιο φριχτό τρόπο. Αλλοι 150 επιβάτες, υπέστησαν κατάγματα, εγκαύματα και προβλήματα στην αναπνοή. Συντετριμένη, υπάλληλος καταστήματος που βρίσκεται 100 μέτρα από τον μοιραίο σταθμό, έβλεπε να παρελαύνουν μπροστά της, φορεία με νεκρούς και τραυματίες. «Ενας αιμόφυρτος, μπήκε στο μαγαζί και μας ζήτησε επειγόντως βότκα. Μας είπε ότι στο βαγόνι του σκορπίστηκαν κομμένα χέρια πόδια και κεφάλια».

Τουλάχιστον 700 επιζώντες απομακρύνθηκαν από τον υπόγειο περίπου δύο ώρες μετά την έκρηξη -πολλοί χρειάστηκε να περπατήσουν αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο τούνελ- ενώ οι απεχθείς σκηνές που αντίκρισαν τα συνεργεία διάσωσης ενέτειναν τους φόβους ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι. «Σίγουρα, 39 είναι νεκροί κι αν κρίνουμε από τα ακρωτηριασμένα σώματα που είδαμε, θα φθάσουν τους 50, ίσως και 60. Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει», δήλωσε έντρομος Ρώσος πυροσβέστης.

Εκκληση για συνεργασία

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώθηκε αμέσως και έσπευσε να απευθύνει στη διεθνή κοινότητα έκκληση για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που όπως είπε, είναι «η μάστιγα του 21ου αιώνα». «Μόνο με ενωμένες τις δυνάμεις μας μπορούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία», δήλωσε στον Αζέρο πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα. O πρόεδρος Πούτιν υποψιάζεται, όπως όλοι, ότι το χθεσινό μακελειό δεν θα είναι το μόνο εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Θυμίζουμε ότι την περίοδο των βουλευτικών εκλογών, τον περασμένο Δεκέμβριο, έγιναν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας, πριν και μετά την αναμέτρηση. Δύο ημέρες πριν, στις 5 Δεκεμβρίου, επίθεση αυτοκτονίας εναντίον τρένου στη νότια Ρωσία στοίχισε τη ζωή σε 44 άτομα. Στις 9 Δεκεμβρίου, επίσης, μια γυναίκα ανατινάχθηκε μπροστά από το Κρεμλίνο, παρασύροντας στο θάνατο πέντε περαστικούς. Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε τη χθεσινή επίθεση, ως «βάρβαρη ενέργεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή