«Αγκάθια» στον δρόμο προς τις εκλογές

«Αγκάθια» στον δρόμο προς τις εκλογές

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαλόντια, Βάβα, Βάβκα, Βαβότσκα, Βαβίκ, Βαβτσίκ. Ανεξάρτητα από το πώς τον αποκαλούν οι Ρώσοι, το όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι το μόνο που αξίζει να συγκρατήσουμε για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαρτίου. Ακόμη και ο άλλος Βλαντιμίρ (ο υπερεθνικιστής και ενίοτε κωμικός Ζιρινόφσκι), αποφάσισε να μη διεκδικήσει την προεδρία. Την ίδια απόφαση έλαβε και ο Βλαντιμίρ Ζιουγκάνοφ, ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 29 Ιανουαρίου έδινε ποσοστό 79% των ψήφων στον Πούτιν. O σημαντικότερος αντίπαλός του, ο πρώην Κομμουνιστής και σημερινός πρόεδρος του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Σεργκέι Γκλάζιεφ, θα ελάμβανε μόλις 4% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ακόμη και η Ιρίνα Χακαμάντα, πρόεδρος της Ενωσης Δεξιών Δυνάμεων (ΕΔΔ), δεν περιμένει να εξασφαλίσει πάνω από 9% των ψήφων στις εκλογές, ενώ το κόμμα της αρνήθηκε να υποστηρίξει την υποψηφιότητά της για την προεδρία, ισχυριζόμενο ότι νομιμοποιεί με τη συμμετοχή της ανελεύθερες εκλογές. H αντιπολίτευση στη Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. H ΕΔΔ και το Γιάμπλοκο, ο έτερος θεματοφύλακας των αρχών του νεοφιλελευθερισμού, δεν εξασφάλισαν το ελάχιστο ποσοστό του 5% των ψήφων για να εκπροσωπηθούν στη Δούμα. Το Γιάμπλοκο παραμένει, στο μεταξύ, υπό τον έλεγχο του παραδοσιακού ηγέτη του, Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, ο οποίος ανακοίνωσε και αυτός την απόφασή του να μη συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές. Το ΕΔΔ είναι, όμως, διχασμένο. O πρώην αντιπρόεδρός του Μπόρις Νεμτσόφ υποστηρίζει την κ. Χακαμάντα, ζητώντας από το κόμμα να ηγηθεί αντιπολιτευτικής προσπάθειας. Αλλη πτέρυγα του κόμματος, υπό τον επικεφαλής του κρατικού μονοπωλίου ηλεκτρικής ενέργειας Ανατόλι Τσουμπάις, υποστηρίζει ότι το κόμμα οφείλει να ασκήσει πιέσεις στην εξουσία εκ των έσω. Αλλοι πάλι στο κόμμα ελπίζουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Καζιάνοφ θα αναλάβει τις τύχες του ΕΔΔ, μετά την αναμενόμενη παραίτησή του τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, αμφίβολη θεωρείται η εμφάνιση αξιόλογου διεκδικητή της προεδρίας για αρκετά χρόνια, ενώ η εξουσία του Πούτιν κατά τη διάρκεια της τρίτης και τελευταίας θητείας του (εξαιρώντας ενδεχόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα τον διατηρούσε στην προεδρία), αναμένεται να είναι αδιαμφισβήτητη. Το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, που υποστηρίζει τον Πούτιν, διαθέτει τα δύο τρίτα των εδρών της Δούμας και ελέγχει όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Δυσκολίες για τον Πούτιν

Ο δρόμος του Πούτιν προς τις εκλογές δεν είναι, όμως, στρωμένος με ροδοπέταλα. O Ρώσος πρόεδρος πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τις διαμάχες στο στενό του κύκλο, διαμάχες που θα έλθουν στην επιφάνεια με τον χειρότερο τρόπο, μετά την αναμενόμενη αποχώρηση του Καζιάνοφ. Οι ΗΠΑ αποτελούν τη δεύτερη πηγή τριβών για τον Πούτιν, όπως έδειξαν και οι επικριτικές δηλώσεις Πάουελ στα τέλη Ιανουαρίου σχετικά με την πορεία της δημοκρατίας και την εγκληματικότητα στη Ρωσία. H επίσκεψη Πάουελ στη Γεωργία αποδεικνύει ότι το έδαφος είναι πρόσφορο για νέα πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου, στο μεταξύ, δεν είναι τόσο ακλόνητη όσο μοιάζει. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόλις το 15% των Ρώσων θεωρεί ότι ο Πούτιν αντιμετωπίζει επιτυχώς τα προβλήματα της χώρας. H προσπάθεια των ρωσικών μέσων ενημέρωσης να παρουσιάσουν τον Πούτιν νέο και δυναμικό, τονίζοντας έτσι την αντίθεση με τον προκάτοχό του Μπόρις Γέλτσιν, διαψεύδεται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, οι οποίοι δεν κατάφεραν να απαριθμήσουν κανένα ουσιαστικό πολιτικό επίτευγμα του προέδρου Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή