Αμφιβολίες για την ασφάλεια της εμφύτευσης σωληνίσκων στο αυτί

Αμφιβολίες για την ασφάλεια της εμφύτευσης σωληνίσκων στο αυτί

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ αλλά και αλλού δέχονται την εμφύτευση μικροσκοπικών σωληνίσκων στο τύμπανο του αυτιού τους με χειρουργική επέμβαση σαν αγωγή για τις επαναλαμβανόμενες σοβαρές μολύνσεις των αυτιών ή για τη χρόνια συγκέντρωση υγρού στο μεσαίο τμήμα του αυτιού.

Οι σωληνίσκοι έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τον αριθμό των μολύνσεων στα παιδιά που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενα προβλήματα με τα αυτιά τους. Οι σωληνίσκοι επίσης, θεωρούνται καλή λύση για τα παιδιά που εμφανίζουν διαρκή συγκέντρωση υγρού καθώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα ακοής με συνέπεια την καθυστέρηση της ανάπτυξης λόγου και γλώσσας.

Ωστόσο νέες μελέτες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν η εμφύτευση σωληνίσκων στα αυτιά των παιδιών με συγκέντρωση υγρού προσφέρει μακροπρόθεσμα κάτι παραπάνω στην ανάπτυξη του παιδιού. Ο δρ Jack Paradise, ερευνητής στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Pittsburgh παρακολουθεί εκατοντάδες παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαρκή συγκέντρωση υγρού στο μέσο ους, συγκρίνοντας ομάδα παιδιών στα οποία τοποθετήθηκαν σωληνίσκοι σχεδόν αμέσως με άλλη ομάδα παιδιών στα οποία είτε τοποθετήθηκαν σωληνίσκοι έπειτα από μια περίοδο αναμονής είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν εφαρμόστηκε καθόλου αυτή η μέθοδος.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην επιθεώρηση Παιδιατρικής του νοσοκομείου του Pittsburgh, η ερευνητική ομάδα του δρ. Jack Paradise ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ηλικία των 4 ετών -μεταξύ των δυο ομάδων- στη γλώσσα, στο λόγο και άλλα μέτρα ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα συμπέρασμα που εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των σωληνίσκων απλώς επειδή υπάρχουν ανησυχίες για την ανάπτυξη.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι διαπιστώσεις αυτές των επιστημόνων θα μεταφραστούν σε λιγότερες επεμβάσεις εμφύτευσης σωληνίσκων.

Τον περασμένο χρόνο στην Pennsylvania πραγματοποιήθηκαν περίπου 25.000 επεμβάσεις τοποθέτησης σωληνίσκων στα αυτιά. Τα παιδιά που συνήθως προορίζονται για την επέμβαση αυτή παρουσιάζουν υγρό στο μέσο ους, το οποίο δεν καθαρίζει μετά από διάστημα τριών μηνών, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις απώλειας ακοής.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εργάζεται με δυο άλλες επαγγελματικές ομάδες σχετικά με τις νέες οδηγίες που θα εκδοθούν και θα αποσαφηνίζουν τη χρήση σωληνίσκων αυτιών στις περιπτώσεις συγκέντρωσης υγρού. Ο AllaLieberthal, παιδίατρος από την Καλιφόρνια, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή, είπε ότι μια από τις συστάσεις πιθανόν να αφορά «μεγαλύτερη περίσκεψη πριν προταθεί η λύση των σωληνίσκων». «Εκτός από την παρουσία υγρού οι γιατροί θα πρέπει να αναλογιστούν και τις επιπτώσεις του υγρού στην ακοή και το λόγο πριν αποφασίσουν αν είναι αναγκαία η εισαγωγή σωληνίσκων», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Οι σωληνίσκοι γνωστοί ως σωληνίσκοι τυμπανοστομίας εισάγονται στο τύμπανο του αυτιού, επιτρέποντας στον αέρα να μπαίνει στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση από την πίεση και επιτρέπει την καλύτερη παροχέτευση του πύου και του υγρού μέσα από τον πόρο του αυτιού.

Ο Dαvid Zwillenberg, επικεφαλής παιδιατρικής ωτορινολαρυγγολογίας στο παιδιατρικό νοσοκομείο St. Christopher στη Philadelphia επισημαίνει ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα. Τα παιδιά που ήδη υστερούν στην ανάπτυξη ίσως πάνε πολύ πίσω στην περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα ακοής εξαιτίας της συγκέντρωσης υγρού στο τύμπανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή