Αποχρωσεις

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο όπλο της Αλ Κάιντα

Το τελευταίο όπλο της Αλ Κάιντα εναντίον της Δύσης είναι ένα αγγλόφωνο τραγούδι, σε ρυθμό άγριας ραπ και λόγια που παροτρύνουν τους νεαρούς μουσουλμάνους να εξαπολύσουν «τζιχάντ» (ιερό πόλεμο) εναντίον των απανταχού «απίστων» της Γης. Το τραγούδι, που έχει τίτλο «Βρώμικοι Απιστοι», μεταδίδεται από το Ιντερνετ και συνοδεύεται από βίντεο, στο οποίο καταγγέλλονται όλοι οι «άπιστοι» Αραβες και Δυτικοί ηγέτες – κυρίως εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην πάταξη ισλαμιστικών οργανώσεων. «Να είστε έτοιμοι για τη μάχη εναντίον των απίστων», καλεί τη μουσικόφιλη μουσουλμανική νεολαία ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, που έχει τη βάση του στο Λονδίνο, κι όπως διατείνονται ισλαμικοί κύκλοι διάκειται συμπαθώς προς το τρομοκρατικό δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Στο βίντεο που συνοδεύει το τραγούδι -και αντίγραφο του έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Ρόιτερς- εμφανίζεται ο δεύτερος τη τάξει στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουαρί, να παίρνει τη μορφή λιονταριού, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους γίνεται χιμπαντζής, ο Σαουδάραβας μονάρχης Φαχντ μεταμορφώνεται σε διάβολο και ο «αποστάτης» Μουμπάρακ σε βρικόλακα. Ακολουθεί ο Αριέλ Σαρόν που μεταμορφώνεται σε γουρούνι, ενώ ο Γιασέρ Αραφάτ καταγγέλλεται ως προδότης. Οσο για τον ανατραπέντα πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, αυτός εμφανίζεται την ώρα της σύλληψής του από τους Αμερικανούς και σε μουσική υπόκρουση ακούγονται τα λόγια «ο Αλλάχ δεν προστατεύει τους τυράννους», ενώ εικόνες με τα πτώματα Αμερικανών στρατιωτών συνοδεύουν τον στίχο «στείλτε τους σπίτι σε φέρετρα».

Ελκυστικά στολίδια

Αν και αμφισβητείται κατά πόσον «ανέβηκαν οι μετοχές» της Τζάνετ Τζάκσον, στο μουσικό χρηματιστήριο, με την απροσδόκητη αποκάλυψη του στήθους της την περασμένη εβδομάδα, στο «Σούπερμπολ», το πανηγύρι του αμερικανικού ποδοσφαίρου, γεγονός είναι ότι διπλασιάστηκαν οι δουλειές όσων καταστημάτων εμπορεύονται κοσμήματα για τρυπημένα σημεία του σώματος, στις ΗΠΑ. Καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα, πλήθος γυναικών και ανδρών επισκέφθηκαν αυτού του είδους τα καταστήματα και ζητούσαν το ίδιο κόσμημα που κάλυπτε το στήθος της Αμερικανίδας τραγουδίστριας, όταν αυτό αποκαλύφθηκε από τον συνάδελφό της Τζάστιν Τιμπερλέικ, σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση. Το αστεροειδές ασημένιο κόσμημα της Τζάνετ πουλάει «σαν τρελό», δηλώνουν οι καταστηματάρχες, οι οποίοι είδαν τις πωλήσεις τους να διπλασιάζονται εντελώς ανέλπιστα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι γίνονται πιο σέξι μ’ ένα τέτοιο κόσμημα, έστω κι αν αυτή δεν ήταν η πρόθεση της τραγουδίστριας, αν υπήρχε πρόθεση, όπως επιμένουν να της αποδίδουν όσοι και όσες επέκριναν την αποκάλυψη στις ΗΠΑ.

Λάμπουν σαν καθρέπτες

Η τελευταία τουριστική «ατραξιόν» της Σιγκαπούρης είναι οι απαστράπτουσες δημόσιες τουαλέτες της. O αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών έχει βάλει στόχο του να καθαρίσει τις απανταχού τουαλέτες στη νησιωτική χώρα, προκειμένου να προσελκύσει όχι μόνο τουρίστες, αλλά και ξένους επιχειρηματίες. H καθαριότητα στις δημόσιες τουαλέτες βαθμολογείται σε μια κλίμακα από το ένα έως το δέκα και, μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από αυτές παίρνουν κάτι παραπάνω από οκτώ, με εμφανή προοπτική το άριστα. Ολ’ αυτά σε μια εποχή, που καιροφυλακτεί η νόσος των πουλερικών στις γειτονικές χώρες κι ενώ η περυσινή επιδημία του SARS δεν άφησε ανέπαφη τη νήσο, η οποία «βλέπει» στην καθαριότητα τη λύση, στην απροθυμία ξένων επισκεπτών. Αξιοπρόσεκτη και ενδιαφέρουσα προσπάθεια, η οποία ακόμη αναζητείται στα καθ’ ημάς, σε ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον και πάντως οπωσδήποτε σε σταθμούς λεωφορείων και -για υψίστη καταισχύνη μας- σε σημαντικούς τουριστικούς χώρους. Για τον καθαρισμό των τουαλετών, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης έχει προγραμματίσει μόνο για εφέτος κονδύλι της τάξεως των δυόμισι εκατομμυρίων δολαρίων? εμείς;

Αν έχει «πέραση»…

Αν λάβει κανείς τοις μετρητοίς τα λόγια ενός Ινδού πρώην κυβερνήτη, ότι όποιος έχει «πέραση» στις γυναίκες, μπορεί ευκολότερα να γίνει πρωθυπουργός, τότε ο ημέτερος «Γιωργάκης» θα πρέπει να έχει στο τσεπάκι του την πρωθυπουργία. H εκτίμηση του Ινδού έχει βεβαίως σημείο αναφοράς της τον πρωθυπουργό της χώρας του, τον 79χρονο Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί, ο οποίος ουδέποτε νυμφεύθηκε, καθώς όπως παραδέχθηκε ο ίδιος κανένα κορίτσι δεν δέχθηκε πρόταση γάμου από την πλευρά του. «Αν οι γυναίκες απορρίπτουν τον Βαζπαγί, γιατί θα έπρεπε να τον ψηφίσει ο λαός;» έθεσε το εύλογο ερώτημα ο Λαλού Πρασάντ Γιαντάφ, αγράμματος, πρώην κυβερνήτης του κρατιδίου Μπιχάρ στα ανατολικά της χώρας. «Τόσο απλό…» διατείνεται ο ίδιος και βάζει σε σκέψεις όσους ημέτερους σπεύδουν να κάνουν τους απαραίτητους συνειρμούς με γνωστά πρόσωπα και πράγματα. Βρε, μπας κι έχει δίκιο, ο Ινδός;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή