Αντιαλλεργική… «ασπίδα» για βρέφη, ο πυρετός

Αντιαλλεργική… «ασπίδα» για βρέφη, ο πυρετός

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Βρέφη, τα οποία εμφανίζουν αρκετές φορές πυρετό κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάσχουν από αλλεργίες αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση Αμερικανών ερευνητών. H αμερικανική μελέτη υποστηρίζει τη λεγόμενη «Υπόθεση της Υγιεινής», που λέει ότι εφόσον το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού δεν αντιμετωπίσει από νωρίς τις λοιμώξεις, μπορεί να δυσκολευθεί αργότερα, προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις. «H υπόθεση της υγιεινής αναγνωρίζεται ευρέως, αλλά δεν έχει αποδειχθεί. Το πόρισμα της μελέτης μας ενισχύει την Υπόθεση, ενώ μετά από περισσότερες έρευνες, μπορεί να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη προληπτικών θεραπευτικών μεθόδων για το άσθμα και τις αλλεργίες», εξηγεί ο δρ Κένεθ Ανταμς, επικεφαλής της ομάδας μελέτης του Ασθματος, στο Εθνικό Κέντρο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων της Βρετανίας. Σε δημοσίευσή της στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Allergy and Clinical Immunology (Επιθεώρηση Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσιολογίας) του Πολιτειακού Συστήματος Υγείας του Μίσιγκαν στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, η δρ Κριστίν Τζόνσον και οι συνεργάτες της μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 835 βρεφών ηλικίας ώς ενός έτους. Διαπιστώθηκε ότι το ήμισυ των παιδιών, τα οποία δεν είχαν περάσει πυρετό κατά το πρώτο έτος της ζωής τους είχαν αναπτύξει συμπτώματα αλλεργιών μέχρι το έβδομο έτος τους. Από τα παιδιά που είχαν πάθει μία φορά πυρετό, το 46,7% είχαν εμφανίσει αλλεργίες μέχρι το έβδομο έτος. Το ποσοστό αυτό, όμως, υποχωρεί στο 31% στα παιδιά, τα οποία πέρασαν δύο ή περισσότερους πυρετούς κατά τη βρεφική τους ηλικία.

Εξαρση στον αναπτυγμένο κόσμο

«Δεν περιμέναμε ότι οι πυρετοί θα εμφανίζονταν με τέτοια συχνότητα στη μελέτη μας», ομολογεί η δρ Τζόνσον, ενώ προσθέτει: «Εάν επιτύχουμε να ανακαλύψουμε τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των αλλεργιών, ίσως μπορέσουμε να ανοσοποιήσουμε τα παιδιά από τους κινδύνους αυτούς». Οι αλλεργίες εμφανίζουν έξαρση μεταξύ των παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο, ενώ οι επιστήμονες αδυνατούν να εξηγήσουν την έξαρση αυτή. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα στο σπίτι έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή