Αιφνίδια εξαφάνιση υποψηφίου αντιπάλου του Πούτιν

Αιφνίδια εξαφάνιση υποψηφίου αντιπάλου του Πούτιν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ατμόσφαιρα μυστηρίου ήλθε να προσδώσει στη ρωσική προεκλογική εκστρατεία η αιφνίδια εξαφάνιση ενός εκ των αντιπάλων του προέδρου Πούτιν, του Ιβάν Ρίμπκιν, πρώην προέδρου της Δούμα και συμμάχου του διαβόητου εξόριστου μεγαλοεπιχειρηματία, Μπόρις Μπερεζόφσκι.

Τα σενάρια για την τύχη του κ. Ρίμπκιν κυριαρχούσαν, χθες, στις ρωσικές εφημερίδες -παρότι ο αγνοούμενος δεν έχει καμία ελπίδα εκλογής, όπως και οι υπόλοιποι διεκδικητές του προεδρικού θώκου. Την ίδια στιγμή, δυσάρεστη είναι η φήμη ότι, εν όψει των εκλογών, οι ρωσικές αρχές αποκρύπτουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας.

Μία ημέρα αφότου κατεγράφη επισήμως ως ένας εκ των εννέα υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαρτίου, ο Ιβάν Ρίμπκιν, το ποσοστό του οποίου δεν ξεπερνά το 1%, χάθηκε από το πρόσωπο της Γης και ποικίλα ερωτήματα απαιτούν τώρα απαντήσεις. Ορισμένοι -μεταξύ τους και στελέχη της προσκείμενης στον Πούτιν, Ενωμένης Ρωσίας -αφήνουν να εννοηθεί ότι η εξαφάνιση έγινε επί τούτου ως διαφημιστικό τρικ, προκειμένου να αυξηθεί το ισχνό ποσοστό του υποψηφίου προέδρου, ενώ άλλοι υποθέτουν ότι πρόκειται απλώς για ένα ακόμη παιχνίδι του ενοχλητικού Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2001 βρίσκεται στη Βρετανία έχοντας εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο.

Θύμα κυκλωμάτων

Σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή, ο κ. Ιβάν Ρίμπκιν μπορεί να έπεσε θύμα σκοτεινών κυκλωμάτων όπως και ο Σεργκέι Γιουσένκο, άλλοτε επικεφαλής των εσωκομματικών αντιπάλων του Μπερεζόφσκι, που αποχώρησαν από το κόμμα της Φιλεύθερης Ρωσίας για να δημιουργήσουν δική τους παράταξη. O Σεργκέι Γιουσένκο δολοφονήθηκε στο διαμέρισμά του στη Μόσχα τον περασμένο Απρίλιο. Το ρήγμα στη Φιλελεύθερη Ρωσία επήλθε το 2003 και έκτοτε ο κ. Ρίμπκιν ήταν επικεφαλής της πτέρυγας που παρέμεινε πιστή στον Μπερεζόφσκι. O τελευταίος, θυμίζουμε, εκδιώχθηκε από τις αρχές, στο πλαίσιο της ανελέητης εκστρατείας Πούτιν για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

«Είμαι 99% βέβαιος ότι πρόκειται για ένα ακόμη διαφημιστικό πυροτέχνημα, σχεδιασμένο από τον Μπόρις Μπερεζόφσκι», δήλωσε το στέλεχος της Ενωμένης Ρωσίας, Γκενάντι Γκούντκοφ. O ίδιος κατήγγειλε ότι ο αγνοούμενος πιθανότατα ξεκουράζεται σε λουτρόπολη έξω από τη Μόσχα, αλλά οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων διέψευσαν την πληροφορία.

Η εφημερίδα «Γκαζέτα», στο μεταξύ, υποστηρίζει ότι οι νεκροί της επίθεσης της Παρασκευής είναι τουλάχιστον 150 και όχι 40, όπως υποστηρίζουν οι αρχές. «Σαράντα ήταν όσα πτώματα βρέθηκαν ολόκληρα, τα υπόλοιπα διαμελίσθηκαν», αναφέρει η εφημερίδα καταγγέλλοντας ότι εν όψει εκλογών το Κρεμλίνο θέλει να αποφύγει τον πανικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή