Αντιδρά η Ρωσία για τις βάσεις ΗΠΑ στη Νέα Ευρώπη

Αντιδρά η Ρωσία για τις βάσεις ΗΠΑ στη Νέα Ευρώπη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MONAXO. Εντονη ανησυχία προκαλούν στο Κρεμλίνο τα σχέδια της Ουάσιγκτον για μεταφορά αμερικανικών βάσεων από τη Δυτική Ευρώπη σε χώρες – πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, στα σύνορα με τη Ρωσία. Μιλώντας από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης του Μονάχου για θέματα ασφαλείας, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, κάλεσε το NATO να μην εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, απειλώντας ότι η Ρωσία θα λάβει απαντητικά μέτρα αν διαπιστώσει ότι τα συμφέροντά της απειλούνται. Οπως δήλωσε ο Ιβανόφ, η Μόσχα ενδέχεται να αυξήσει θεαματικά τη στρατιωτική παρουσία της στο ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στην Πολωνία και στις Δημοκρατίες της Βαλτικής, αν το NATO επεκταθεί προς Ανατολάς.

Η ιδέα για μεταφορά μέρους των αμερικανικών βάσεων και στρατευμάτων της Δυτικής Ευρώπης σε πρώην κομμουνιστικές χώρες διατυπώθηκε για πρώτη φορά στο απόγειο της ιρακινής κρίσης, που δίχασε την ευρωατλαντική οικογένεια. Το Πεντάγωνο δικαιολόγησε αυτά τα σχέδια, υποστηρίζοντας ότι η υφιστάμενη διάταξη του NATO είναι παρωχημένη, προϊόν της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και ότι χρειάζονται δραστικές αναπροσαρμογές προκειμένου η Συμμαχία να ανταποκριθεί στις νέες, «ασύμμετρες απειλές» της διεθνούς τρομοκρατίας και του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Πολλοί θεωρούν ότι η σχεδιαζόμενη αναδιάταξη υπαγορεύεται από την πρόθεση της Ουάσιγκτον να «τιμωρήσει» Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία -τις χώρες που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο κατά του Ιράκ- και να θωρακίσει την πολιτική της επιρροή στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, εδραιώνοντας τον πολιτικό διχασμό της Ε.Ε.

Αν και οι οριστικές αποφάσεις της Ουάσιγκτον επί του θέματος δεν αναμένονται προ του προσεχούς θέρους, τα επιτελεία του Πενταγώνου εργάζονται ήδη για την εκπόνηση εναλλακτικών λύσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ», ομάδες Αμερικανών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων αναμένονταν χθες στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία σε αναζήτηση των πλέον κατάλληλων σημείων για τη μελλοντική εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων. O Ιβανόφ ζήτησε να δοθεί στη Ρωσία δυνατότητα πρόσβασης και ελέγχου των νέων βάσεων, που πρόκειται να δημιουργηθούν στην Πολωνία και στις Δημοκρατίες της Βαλτικής, ώστε «να διαπιστώνουμε σε μόνιμη βάση ότι ο τρόπος χρησιμοποίησης αυτών των εγκαταστάσεων δεν θα θέσει υπό απειλή τα εθνικά μας συμφέροντα».

Κατά τα λοιπά, η διάσκεψη του Μονάχου μπορεί να μη χαρακτηρίστηκε από αντιπαραθέσεις υψηλών τόνων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαίων, πιστοποίησε όμως ότι οι διαφορές παραμένουν. O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποστολή δυνάμεων του NATO στο Ιράκ και κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει σε ανάλογη αποστολή. H υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Μισέλ-Αγιό Μαρί, έθεσε όρους για ευρύτερη συμμετοχή του NATO στο Αφγανιστάν και τόνισε ότι το NATO «πέραν πάσης αμφιβολίας, εκτελεί τις αποστολές του υπό τις διαταγές ενός κράτους- μέλους», έμμεση πλην σαφής αναφορά στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή