Γαλλογερμανική απαίτηση για Ευρωσύνταγμα

Γαλλογερμανική απαίτηση για Ευρωσύνταγμα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κίνηση και μάλιστα με ρυθμούς υπερταχείας ευελπιστούν να θέσουν τη γαλλογερμανική ατμομηχανή ο καγκελάριος Σρέντερ και ο πρόεδρος Σιράκ, ευελπιστώντας να συμπαρασύρουν και τη βρετανική αμαξοστοιχία. Εν όψει της τριμερούς συνόδου κορυφής Σιράκ – Σρέντερ – Μπλερ, στις 18 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν χθες στο Γκενσχάγκεν, έξω από τη γερμανική πρωτεύουσα, προπαρασκευαστικές συνομιλίες, μετά το πέρας των οποίων ο κ. Σιράκ δήλωσε ότι Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν οριστική συμφωνία για το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα πριν από τη λήξη της ιρλανδικής προεδρίας, αν και «σε περίπτωση νέου αδιεξόδου, θα αναζητηθεί, ούτως ή άλλως, λύση έως τη λήξη της ολλανδικής προεδρίας τον Δεκέμβριο του 2004». «Δεν θέλουμε λύση με οποιοδήποτε κόστος», συμπλήρωσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος επρόκειτο να εκπροσωπήσει τον Γάλλο πρόεδρο κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον προεδρεύοντα της E.E. Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν, επισφραγίζοντας για μια ακόμη φορά την ύπαρξη γαλλογερμανικού μετώπου, παρά τις κάποιες τριβές, που γέννησε η επίμαχη συγχώνευση Aventis-Sanofi. Γαλλογερμανική ταύτιση απόψεων παρατηρήθηκε και ως προς την «εμμονή» στην υιοθέτηση της διπλής πλειοψηφίας, στη συγκρότηση «λειτουργικής και μικρότερης» Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «απαλλαγμένου από υπερβολικές απαιτήσεις για τη λήψη των αποφάσεων» και ως προς το ρόλο του OHE στο Ιράκ. Με απλά λόγια, οι δύο ηγέτες επανέφεραν όλα τα μεγάλα ζητήματα που οδήγησαν στο ναυάγιο της Διακυβερνητικής τον περασμένο Δεκέμβριο – διπλή πλειοψηφία, η αναστάθμιση ψήφων στο Συμβούλιο Υπουργών και αριθμός επιτρόπων στην Ευρώπη των 25.

H επαναφορά του συνταγματικού γρίφου στο προσκήνιο δεν επέδρασε ανασταλτικά στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου χθες ο απόηχος της αιφνιδιαστικής παραίτησης του καγκελαρίου από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος την Παρασκευή, ήταν πάντα ζωντανός. Παρά τις «πυροσβεστικές προσπάθειες» του υποψηφίου διαδόχου Φραντς Μίντεφερινγκ, το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού, αλλά και η επιλογή του Κλάους Ούβε Μπένετερ ως διαδόχου του επίσης παραιτηθέντος γ.γ. του SPD Φρανκ Σολτς, προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις.

Ανακοινώνοντας την εξαγγελία προγραμματικής διακήρυξης και συζήτησης ως προς το μέλλον του κόμματος και της κυβέρνησης στις 11 Μαρτίου, ο κ. Σρέντερ, που παραμένει υποψήφιος για την καγκελαρία στις εκλογές του 2006, συνέχισε και χθες την προσπάθειά του να ενώσει τις άκρες ανάμεσα στην οργισμένη λόγω χαμηλής δημοτικότητας «αριστερή πτέρυγα» του κόμματος και την Ενωση Βιομηχάνων, που προειδοποίησε για αντίποινα, εάν υπάρξει υπαναχώρηση στις μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση ζητεί πρόωρες εκλογές, ενώ οι δυσαρεστημένοι τοπικοί ηγέτες του SPD, με το φόβο ότι θα υποστούν πανωλεθρία στις επερχόμενες 10 εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια, ζητούν μεταρρυθμιστική «χαλάρωση» και απομάκρυνση των «μη δημοφιλών υπουργών», με πρώτο τον υπουργό Οικονομικών Χανς Αϊχελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή