O Κάρολος είδε τον Χαταμί και πήγε στην Μπαμ

O Κάρολος είδε τον Χαταμί και πήγε στην Μπαμ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Στην πληγείσα από τον σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου πόλη Μπαμ, στο Ιράν, βρέθηκε χθες ο πρίγκιπας της Ουαλλίας Κάρολος. Μετά την αρχική έκπληξη και απορία που προκάλεσε στους κατοίκους η επίσκεψή του, ο Κάρολος συνομίλησε με γιατρούς, μέλη των σωστικών συνεργείων αλλά και πολεοδόμους, οι οποίοι εργάζονται για την ανοικοδόμηση της πόλης που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό. «Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα», είπε ο Κάρολος, ο οποίος περιδιάβηκε τους δρόμους της πόλης που θρήνησε 40.000 θύματα εξαιτίας του σεισμού. Πριν από την πόλη Μπαμ, ο Κάρολος επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, όπου είχε συνομιλίες με τον μεταρρυθμιστή πρόεδρο Χαταμί. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 33 χρόνια, που μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας επισκέφθηκε το Ιράν. O Κάρολος ενδιαφέρθηκε για την κατάσταση της υγείας του Ιρανού προέδρου, δεδομένου ότι ο μεταρρυθμιστής Χαταμί υπέφερε το τελευταίο διάστημα από πόνους στην πλάτη, οι οποίοι τον ανάγκασαν να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι ο Χαταμί δέχεται έντονες πιέσεις εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που σοβεί στο Ιράν, εν όψει των εκλογών της 20ής Φεβρουαρίου. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η επίσκεψη του Καρόλου στο Ιράν αποσκοπεί στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Πάντως, η βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη διέψευσε ότι η επίσκεψη είχε πολιτικό χαρακτήρα. O πρίγκιπας της Ουαλλίας, επέμειναν διπλωματικές πηγές, βρέθηκε στο Ιράν με την ιδιότητα του ανωτάτου στελέχους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις άλλων αναλυτών, η επίσκεψη του Καρόλου θα ενισχύσει τη θέση των σκληροπυρηνικών στη σύγκρουσή τους με τους μεταρρυθμιστές.

Και επίσκεψη «αστραπή» στη Βασόρα

Προτού μεταβεί στο Ιράν, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είχε βρεθεί την Κυριακή σε μια επίσκεψη «αστραπή», κοντά στα βρετανικά στρατεύματα, στη Βασόρα του Ιράκ. Για λόγους ασφαλείας, η είδηση της επίσκεψης για την οποία τηρήθηκε πλήρης μυστικότητα, έγινε γνωστή μόνον αφ’ ότου ο πρίγκιπας Κάρολος είχε αναχωρήσει από την πόλη. H επίσκεψή του είχε ως στόχο την ανύψωση του ηθικού των στρατιωτών. O Κάρολος συναντήθηκε επίσης με τον Αμερικανό πολιτικό διοικητή της χώρας Πολ Μπρέμερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή