«Καταστροφικά», τα αλιευτικά ανοιχτής θαλάσσης

«Καταστροφικά», τα αλιευτικά ανοιχτής θαλάσσης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ, Μαλαισία. Τα αλιευτικά ανοικτής θαλάσσης, που οργώνουν κυριολεκτικά τον πυθμένα των θαλασσών με παρασυρόμενα δίχτυα, αλυσίδες και μεταλλικές πλάκες, απειλούν χιλιάδες θαλάσσια είδη, χωρίς να εξασφαλίζουν αξιόλογα κέρδη από τους κόπους τους, ανέφεραν σε χθεσινή μελέτη τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Κοράλλια, με αργή ανάπτυξη και μεγάλη διάρκεια ζωής, σφουγγάρια και ψάρια που ζουν σε μεγάλα βάθη κινδυνεύουν άμεσα. Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν τη μελέτη στη Διάσκεψη του OHE για το Βιολογικό Πλούτο στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, ενώ τα στοιχεία που προσέφεραν δείχνουν ότι τα ετήσια οικονομικά οφέλη από την αλιεία σε μεγάλα βάθη δεν ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ελάχιστο εάν συγκριθεί με τα παγκόσμια έσοδα από την αλιεία ανοικτής θαλάσσης, που φθάνουν τα 70 δισ. ευρώ. «H προστασία του οικοσυστήματος στα μεγάλα βάθη από τις καταστροφές των παρασυρόμενων διχτυών δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα αποθέματα αλιευμάτων, ούτε θα προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά», αναφέρει, ο συντάκτης της έκθεσης Μάθιου Τζιάνι.

Ποιους αφορά

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF, ΙUCκαι NRDC δημοσίευσαν τις έρευνές τους κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του OHE. H υδροβιολόγος του WWF Γκισλέιν Λουέλιν εκτιμά ότι η έκθεση αφορά μόνο όσους αλιείς εξασφαλίζουν το βιοπορισμό τους κάτω από τα 400 μέτρα βάθος και δραστηριοποιούνται κυρίως σε περιοχές του Βορείου Ατλαντικού, του νοτιοδυτικού Ινδικού και του νοτιοδυτικού Ειρηνικού. H Λουέλιν αναφέρει ότι ο αριθμός των αλιευτικών αυτών σκαφών δεν ξεπερνά τα 250-300 και προέρχονται από την Ισπανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ρωσία, Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Αξιωματούχοι από 188 χώρες και από τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες του OHE συγκεντρώθηκαν στην Κουάλα Λουμπούρ τη Δευτέρα, για την εκπόνηση προγράμματος προστασίας των απειλούμενων ειδών. Οι σύνεδροι συζήτησαν μεθόδους για την αποτελεσματικότερη προστασία των παρθένων δασών, των υδάτινων και ορεινών όγκων, και ανάσχεσης της υπερθέρμανσης του πλανήτηΡόιτερς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή