ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ TH ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Ο Μουσάραφ είχε υποψιαστεί τον Χαν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Πυρηνικοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Πακιστάν, πολύ πριν από την πρώτη πυρηνική δοκιμή του 1998, ότι ο ιδρυτής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, Αμπντούλ Χαν, μετέφερε πυρηνική τεχνολογία στο εξωτερικό. Σε χθεσινή του συνέντευξη στη New York Times, ο Μουσάραφ υποστήριξε ότι απομάκρυνε τον Χαν από το εργαστήριό του τον Μάρτιο του 2001 διότι είχε υποψιαστεί τις ύποπτες αυτές δραστηριότητες. «Το σημαντικότερο είναι ότι κατορθώσαμε να διακόψουμε τις δραστηριότητες αυτές εν τη γενέσει τους». Εν τω μεταξύ κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Βορείου Κορέας αρνήθηκαν τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες αγόρασαν πυρηνική τεχνολογία από το Πακιστάν και κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για ψευδολογία.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ H ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ

«Βρέθηκε» ο Ιβάν Ρίμπκιν

ΜΟΣΧΑ. Αίσιο τέλος είχε χθες η μυστηριώδης εξαφάνιση Ρώσου υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές, Ιβάν Ρίμπκιν, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στην Ουκρανία. «Εχω το δικαίωμα να διαθέσω μία δυο μέρες στον εαυτό μου», τόνισε ο Ρίμπκιν. «Ηρθα στο Κίεβο να επισκεφθώ στενούς μου φίλους. Απενεργοποίησα το κινητό μου τηλέφωνο και δεν παρακολούθησα τις ειδήσεις στην τηλεόραση», συμπλήρωσε ο αντίπαλος του προέδρου Πούτιν, που εξαφανίστηκε την περασμένη Πέμπτη. O Ρίμπκιν εξαφανίστηκε αφού προέβη σε πρωτοφανείς κατηγορίες κατά του Ρώσου προέδρου, κατηγορώντας τον για κρυφές επικερδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με αναλυτές η εξαφάνιση του Ρίμπκιν ήταν προεκλογικό σχέδιο για να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας.

ΔΙΑΧΩΡιΣΕ TH ΘΕΣΗ TOY ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΡΙΣ

Χάουαρντ υπέρ ομοφυλοφίλων

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης της έντονα συντηρητικής του εικόνας, ο ηγέτης των Τόρις, Μάικλ Χάουαρντ υπερασπίστηκε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αναγνώρισης των ομοφυλοφιλικών ζευγαριών. Σε διάγγελμά του σε οπαδούς του κόμματος, διαχώρισε τη θέση του από τους διαφωνούντες με το νομοσχέδιο, Ουίλιαμ Χαγκ και Ιαν Ντάνκαν Σμίθ, υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση. «H οικογένεια σήμερα αλλάζει. Αυξάνονται και τα ζευγάρια, ατόμων του ιδίου φύλου, τα οποία αφοσιώνονται σε μια υπεύθυνη σχέση», υποστήριξε ο Χάουαρντ

ΔΗΛΩΝΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Κίνα για τον ιό της γρίπης

ΠΕΚΙΝΟ. «H κυβέρνηση της Κίνας προτίθεται να συνεργαστεί με γειτονικά κράτη προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση της νόσου των πουλερικών», δήλωσε χθες κυβερνητικός εκπρόσωπος. H πρόθεση της Κίνας, παρότι δεν έχει επιλύσει τα εγχώρια προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον ιό H5N1, είναι να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους γείτονές της», τόνισε ο εκπρόσωπος. Εν τω μεταξύ ο ΠΟΥ προειδοποίησε τις Ασιατικές κυβερνήσεις ότι οικονομικές παράμετροι επηρεάζουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 19 ανθρώπους. Το σχόλιο αφορά την απόφαση ακύρωσης προηγούμενης εντολής της κυβέρνησης του Βιετνάμ για περισυλλογή των πτηνών στις πληγείσες από τη νόσο περιοχές, για να περιορισθούν οι απώλειες των αγροτών.

ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ME ΣΤΟΧΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Εκπαίδευση μελών της Αλ Κάιντα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εκατοντάδες σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι εκπαιδεύονται στο Πακιστάν και το Κασμίρ με σκοπό την επάνδρωση «πυρήνων πρακτόρων της Αλ Κάιντα» στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της WashingtoTimes. «Τουλάχιστον 400 σκληροπυρηνικοί εκπαιδεύτηκαν σε ειδικά στρατόπεδα, και δεκάδες μετέβησαν μέσω Ευρώπης σε μουσουλμανικές κοινότητες των ΗΠΑ», δήλωσαν αξιωματούχοι, οι οποίοι επικαλούνται πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών από τις ανακρίσεις κρατουμένων για σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την Αλ Κάιντα και άλλες πηγές από τη Σαουδική Αραβία. O πρέσβης του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιων στρατοπέδων.

ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ NOMO ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ

Ευρωδικαστήριο εναντίον ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικύρωσε Ισπανικό νόμο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τον αποκλεισμό σκληροπυρηνικού αυτονομιστικού Βασκικού Κόμματος, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χοσέ Μαρία Μιχαβίλα. O νόμος, ο οποίος επιτρέπει τον αποκλεισμό κομμάτων που αρνούνται να καταδικάσουν την τρομοκρατία, αποτελεί προσπάθεια αποδυνάμωσης του ένοπλου αυτονομιστικού κινήματος, ETA, από κάθε πολιτική υποστήριξη. «Το γεγονός ότι το Στρασβούργο θεωρεί πως ο αποκλεισμός όσων χρηματοδοτούν τον ETA και τους τρομοκράτες και όσων δρουν ως όργανά τους αποτελεί προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι ιδιαίτερα θετικό νέο για τη δημοκρατία στην Ισπανία», τόνισε ο Μιχαβίλα.

ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Αρνήθηκαν να καταθέσουν

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ. Αρνήθηκαν χθες να καταθέσουν οι τέσσερις κατηγορούμενοι για το σχεδιασμό επίθεσης κατά εβραϊκών στόχων στη Γερμανία, υπό την καθοδήγηση της σκληροπυρηνικής Παλαιστινιακής Οργάνωσης Αλ Ταουχίντ, κατά την έναρξη της διαδικασίας. O 39χρονος Ιορδανός, Μοχάμεντ Ντες, κατηγορείται ότι ίδρυσε τρομοκρατικό πυρήνα με σκοπό την επίθεση κατά του Εβραϊκού Μουσείου του Βερολίνου και άλλων στόχων. O Ντες συνελήφθη μαζί με τρεις συνεργάτες του. O εισαγγελέας παρουσίασε ηχογραφημένο μήνυμα, πιθανότατα του ηγέτη της Αλ Ταουχίντ, Αλ Ζαρκαουί, ο οποίος παρότρυνε τους οπαδούς του να καταστρέψουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή