Ρωσική άσκηση μεγάλης έκτασης

Ρωσική άσκηση μεγάλης έκτασης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Τεραστίων διαστάσεων άσκηση κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκτοξευθούν βαλλιστικοί πύραυλοι και θα πετάξουν στρατηγικά βομβαρδιστικά, πρόκειται να διεξαγάγουν σύντομα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του ρωσικού επιτελείου, η άσκηση, σε αντίθεση με εκείνες της σοβιετικής εποχής, δεν στρέφεται συγκεκριμένα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι όμως αντανάκλαση των αμερικανικών σχεδίων για ανάπτυξη νέας γενιάς πυρηνικών όπλων. H άσκηση έχει αρχίσει, σε επίπεδο επιτελείου, από τα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπαρχηγού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αντιστρατήγου Γιούρι Μπαλουγιέφσκι. O Μπαλουγιέφσκι διέψευσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η άσκηση θα είναι προσομοίωση πυρηνικού πολέμου με αντίπαλο τις Ηνωμένες Πολιτείες. «O εχθρός είναι φανταστικός», είπε ο Μπαλουγιέφσκι, «οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν κάθε χρόνο μια τέτοια άσκηση και ουδείς το κάνει θέμα». Ταυτόχρονα όμως, ο Μπαλουγιέφσκι είπε ότι η διεξαγωγή της άσκησης σχετίζεται με την ανάπτυξη από τις ΗΠΑ «μικρών» πυρηνικών όπλων, τα οποία χαρακτήρισε αποσταθεροποιητικούς παράγοντες.

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εντάξουν τα πυρηνικά όπλα στα διαθέσιμα εργαλεία επίτευξης στρατιωτικών στόχων, να χαμηλώσουν το «κατώφλι» για τη χρήση πυρηνικών όπλων», προσέθεσε. «Δεν θα έπρεπε εμείς να αντιδράσουμε σε αυτό, τουλάχιστον σε επίπεδο επιτελείου; Είμαι σίγουρος ότι θα έπρεπε και αυτό κάνουμε».

Τον Ιανουάριο, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν ισχυρισθεί ότι ο στρατός ετοιμάζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων δύο δεκαετιών, που θα περιλαμβάνει εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών, ως προσομοίωση γενικευμένου πυρηνικού πολέμου. O αντιστράτηγος κατέστησε σαφές ότι μία από τις εξελίξεις για τις οποίες προετοιμάζεται η Ρωσία είναι η ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ασκήσεις θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων «που θα είναι ικανά να αντιμετωπίσουν ασύμμετρες απαντήσεις στα υπάρχοντα και στα μελλοντικά οπλικά συστήματα, μεταξύ αυτών και στην αντιπυραυλική άμυνα», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή