Θρησκευτικά σύμβολα τέλος πλέον, στα γαλλικά σχολεία

Θρησκευτικά σύμβολα τέλος πλέον, στα γαλλικά σχολεία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Με συντριπτική πλειοψηφία 496 ψήφων υπέρ έναντι 36 κατά, ψηφίστηκε χθες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ο νόμος για την κατάργηση των θρησκευτικών συμβόλων στη δημόσια εκπαίδευση. H ισλαμική μαντίλα, η εβραϊκή κίπα αλλά και οι μεγάλοι χριστιανικοί σταυροί θα αποτελούν παρελθόν, από τη νέα σχολική χρονιά όταν ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ. Για να ψηφιστεί ο νόμος χρειάζονταν 288 ψήφοι, επί συνόλου 577. Δεδομένου όμως ότι το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα, UMP, κατέχει άνετη πλειοψηφία με 364 έδρες στην Εθνοσυνέλευση και ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα είχε και τη στήριξη των Σοσιαλιστών, δεν υπήρχε περίπτωση το επίμαχο νομοσχέδιο να απορριφθεί από το σώμα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. O νόμος ψηφίστηκε, τυπικά θα εξεταστεί και από τη Γερουσία στις αρχές Μαρτίου, όμως το ερώτημα παραμένει: ποιο θεωρείται «εμφανές και δυνάμει προκλητικό θρησκευτικό σύμβολο» ώστε να μην έχει θέση στα δημόσια σχολεία;

Εγκύκλιος στα σχολεία

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Λικ Φερί, θα διανεμηθεί στα σχολεία μια σχετική εγκύκλιος για τη σύνταξη της οποίας ο υπουργός θα συνομιλήσει με εκπροσώπους θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας. Με την ψήφιση του νόμου, το κυβερνών κόμμα UMP εκτιμά ότι θα κλείσει, ύστερα από μήνες έντονου δημόσιου διαλόγου, το ζήτημα που έχει διχάσει τη Γαλλία και αφορμή του οποίου ήταν η αποβολή δύο μουσουλμάνων μαθητριών από σχολείο το 1989, επειδή αρνήθηκαν να βγάλουν την ισλαμική μαντίλα.

Σημειώνεται ότι το 70% των Γάλλων τάσσονται υπέρ του νόμου. Εκπρόσωποι της ευρείας μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας, η οποία αριθμεί 5 εκατ. κατοίκους, τονίζουν ότι ο νόμος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Ανάλογες κατηγορίες εξαπολύει κατά της Γαλλίας και η Σ. Αραβία, ενώ εκτιμάται ότι η απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας μπορεί να γίνει αφορμή για ένταση στις σχέσεις της Γαλλίας και με άλλες αραβικές χώρες.

Ενδεικτική των διαστάσεων που έχει λάβει το ζήτημα είναι η προχθεσινή δήλωση του Κόλιν Πάουελ, ο οποίος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα εκφραστεί για μια εσωτερική υπόθεση της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή