Το βρετανογαλλικό σχέδιο για την Ευρωάμυνα

Το βρετανογαλλικό σχέδιο για την Ευρωάμυνα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Νέα σημαντική ώθηση στα φιλόδοξα σχέδιά τους για στενή αμυντική συνεργασία αναμένεται να δώσουν εντός των ημερών Λονδίνο και Παρίσι, ενόψει της τριμερούς συνόδου κορυφής Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Ενίσχυση της Ευρωάμυνας

Τα σχέδια, τα οποία σύμφωνα με δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών, αποτελούν μέρος της φιλόδοξης στρατηγικής που χάραξαν στο Σαν Μαλό, τον Δεκέμβριο του 1998, οι Τόνι Μπλερ και Ζακ Σιράκ, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την ανάληψη μεγαλύτερου μέρους της ευθύνης από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην προώθηση της διεθνούς σταθερότητος και την πρόληψη των συγκρούσεων. H νέα βρετανογαλλική πρωτοβουλία, η οποία θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβάνει λεπτομερή ατζέντα καθώς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο περιγράφει πώς και πότε οι νέες στρατιωτικές μονάδες που θα δημιουργηθούν θα πραγματοποιούν αποστολές και σε ποιο επίπεδο θα εκπαιδεύονται.

Οπως υπογραμμίζουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς, το Λονδίνο και το Παρίσι προτείνουν τη στενή αλλά όχι την αποκλειστική συνεργασία των νέων μονάδων με τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ ανάλογα με την κάθε αποστολή, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και στον στρατιωτικό μηχανισμό του NATO. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το γαλλοβρετανικό σχέδιο δεν θα ανταγωνίζεται την Βορειοατλαντική Συμμαχία, αντίθετα θα είναι συμπληρωματικό των σχεδίων της Συμμαχίας για τη δημιουργία Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.

Συγκρότηση των ομάδων

Βάσει των σχεδίων, οι ομάδες που πρόκειται να συγκροτηθούν θα αποτελούνται από 1.500 στρατιώτες, θα είναι σε θέση να αναπτυχθούν σε 15 ημέρες και θα ενεργούν έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE. Οι αποστολές τους θα διαρκούν έως και 30 ημέρες και θα είναι κατάλληλες, αλλά όχι κατ’ αποκλειστικότητα, για χώρες που έχουν καταρρεύσει (οι περισσότερες στην Αφρική).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή