Ανελέητο, «βρετανικό FBI»…

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μετά το άκρως αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη δίωξη της τρομοκρατίας, που προκάλεσε μύριες όσες αντιδράσεις νομικών και κινήσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση Μπλερ φέρεται αποφασισμένη να εισαγάγει μία ακόμη καινοτομία, βασισμένη στα αμερικανικά πρότυπα της «μηδενικής ανοχής» στην εγκληματικότητα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η κυβέρνηση των «Νέων Εργατικών» φιλοδοξεί να συγκροτήσει ένα είδος «βρετανικού FBI», ενδεχομένως με… Αμερικανό διοικητή!

Η νέα διωκτική αρχή θα ονομάζεται «Υπηρεσία Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος» (SOCA) και θα ασχοληθεί με την εξάρθρωση κυκλωμάτων, που ασχολούνται με δραστηριότητες τύπου Μαφίας, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών.

Σκληροί, και ανελέητοι

Οχι τυχαία, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανήγγειλε τη συγκρότηση της νέας υπηρεσίας λίγες ημέρες ύστερα από τον τραγικό θάνατο 19 Κινέζων αλιέων οστρακόδερμων που εργάζονταν κάτω από άθλιες συνθήκες, προς όφελος μαφιόζων ομοεθνών τους -μια υπόθεση που συγκίνησε έντονα τη βρετανική κοινή γνώμη. «Δεν θα μπορέσουμε να εξαρθρώσουμε το οργανωμένο έγκλημα αν εργασθούμε με τον τρόπο που εργαζόμαστε πριν από 15 ή 20 χρόνια», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, για να προσθέσει: «Χρειάζεται να είμαστε σκληροί, αποτελεσματικοί και, αν χρειασθεί, ανελέητοι»! Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, η νέα υπηρεσία, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα αρχίσει να λειτουργεί το 2006, θα στελεχωθεί από 5.000 πράκτορες και ειδικούς συνεργάτες. Ενας αξιοσημείωτος αριθμός, αν παρθεί υπόψη ότι το αμερικανικό αρχέτυπό της, το FBI (το οποίο ασχολείται και με τη δίωξη της τρομοκρατίας και τη διαλεύκανση ανθρωποκτονιών) αριθμεί 11.000 πράκτορες και 16.000 τεχνικούς υπαλλήλους.

«Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία της SOCA έγκειται στη συγκρότηση πανεθνικής υπηρεσίας, η οποία θα περιλαμβάνει ομάδα ειδικών ερευνητών και θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντα δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Μπλάνκετ. Από την πλευρά του, ο Τόνι Μπλερ προκάλεσε ανησυχίες στον νομικό κόσμο, δηλώνοντας: «Το σύστημα είναι αναγκασμένο να δώσει μάχη με τα στερεότυπα σύμφωνα με τα οποία αυτού του είδους τα εγκλήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν όπως και όλα τα άλλα και ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται πέραν από κάθε εύλογη αμφιβολία (για την ενοχή του κατηγορουμένου). Νομίζω ότι πρέπει να ξανασκεφθούμε πάνω σ’ αυτό».

Αμερικανός διοικητής

Αλλο επίμαχο θέμα αφορά στην πρόθεση του Μπλάνκετ να διορίσει ως διοικητή της νέας υπηρεσίας τον… Αμερικανό Μπιλ Μπράτον, πρώην διοικητή της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και εκ των βασικών υποστηρικτών της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής», που οδήγησε σε πληθώρα αυθαιρεσιών εις βάρος των ατομικών ελευθεριών. Πέρσι, ο Μπλάνκετ τροποποίησε τη βρετανική νομοθεσία ώστε να δοθεί η δυνατότητα στελέχωσης ανώτερων θέσεων της αστυνομίας από αλλοδαπούς. Ηδη, ένας άλλος Αμερικανός, ο πρώην διοικητής της αστυνομίας της Βοστώνης, Πολ Εβανς, κατέχει κρίσιμη θέση στην πολιτική διοίκηση της αστυνομίας, στο βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή