Επίσκεψη Μπερλουσκόνι στη Λιβύη

Επίσκεψη Μπερλουσκόνι στη Λιβύη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σε μια σαφή ένδειξη εξόδου της Τρίπολης από τη μέχρι πρότινος διεθνή της απομόνωση και ενταφιασμού του παρελθόντος, έφτασε χθες στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για συνομιλίες με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ενώ προσεχώς αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη» τη διήμερη ιστορική επίσκεψη του Λίβυου ομολόγου του, Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγκάμ, στο Λονδίνο, που αποτέλεσε την υψηλότερου επιπέδου επαφή μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών εδώ και δύο δεκαετίες. Την ίδια ώρα, σε μία ακόμη εντυπωσιακή κίνηση, οι ΗΠΑ εγκαθιστούν και πάλι διπλωματική παρουσία στη Λιβύη έπειτα από δεκαετίες αμοιβαίας εχθρότητας.

Ακολουθεί ο Μπλερ

Στη διάρκεια της παραμονής του ο Σαλγκάμ επέδωσε στον Μπλερ επιστολή του Καντάφι και στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τις διμερείς επαφές, ο Στρο ανέφερε ότι ο Μπλερ θα επισκεφθεί τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν. «Δεν έχει καθορισθεί ακόμη ημερομηνία», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε πότε και αν θα μεταβεί στην Τρίπολη ο Μπλερ ή αν η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί σε βρετανικό έδαφος. Ενδεχόμενη επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού στη Λιβύη θα επιβεβαιώσει την πλήρη επανένταξη του Καντάφι στη διεθνή κοινότητα.

Η χθεσινή, σύντομη επίσκεψη Μπερλουσκόνι στη χώρα ήταν η πρώτη Δυτικού ηγέτη από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Λιβύη δεσμεύθηκε να αναστείλει την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. O Σαλγκάμ δήλωσε πως η χώρα του συνεργάζεται με τους διεθνείς επιθεωρητές για τον έλεγχο των προγραμμάτων όπλων και διεκδίκησε μάλιστα την πατρότητα της πρωτοβουλίας. «Εμείς αναλάβαμε την πρωτοβουλία στο ζήτημα, αναφορικά με τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής», υπογράμμισε ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών. H Λιβύη είχε εδώ και χρόνια συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Από την πολύνεκρη επίθεση εναντίον του αεροσκάφους πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, το 1988, η Τρίπολη απομονώθηκε διεθνώς, αφού της επιβλήθηκαν κυρώσεις από τον OHE. Το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον όμως κατέβαλαν τους τελευταίους μήνες συντονισμένες προσπάθειες να ενσωματώσουν τη Λιβύη στη διεθνή κοινότητα. Πέρυσι η Τρίπολη κατέβαλε αποζημίωση ύψους 2,7 δισ. δολ. στις οικογένειες των θυμάτων του Λόκερμπι, προτού συμφωνήσει να προχωρήσει στη διάλυση του προγράμματος όπλων. H Βρετανία έσπευσε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Λιβύη γρηγορότερα απ’ ό,τι οι ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή