Πτώση ιρανικού αεροπλάνου στα Εμιράτα με 43 νεκρούς

Πτώση ιρανικού αεροπλάνου στα Εμιράτα με 43 νεκρούς

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΡΤΖΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αεροπλάνο, που μετέφερε 46 επιβάτες και πλήρωμα, κατέπεσε χθες το μεσημέρι λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες πλην τριών.

Το αεροσκάφος, τύπου Fokker-50 της ιρανικής αεροπορικής εταιρείας Kish Air, που είχε απογειωθεί από το ιρανικό νησί Κις του Περσικού Κόλπου, κατέπεσε σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, σε ερημική περιοχή, γεγονός που συνέβαλε στο να μην υπάρξουν απώλειες στο έδαφος. Οι τρεις επιζώντες, δύο Φιλιππινέζοι και ένας Ιρανός, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Κασίμι της Σάρτζα, και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεν έστειλαν σήμα κινδύνου

Η αιτία της συντριβής δεν έχει γίνει γνωστή, καθώς οι πιλότοι δεν εξέπεμψαν κάποιο σήμα κινδύνου πριν από το ατύχημα. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν το αεροσκάφος να βουτάει με τη μύτη προς το έδαφος, να συντρίβεται και να τυλίγεται στις φλόγες. Το αεροσκάφος της ολλανδικής εταιρείας Fokker ήταν σχετικά καινούργιο, με ημερομηνία κατασκευής το 1993 και είχε παραδοθεί στην Kish Air το 2003. Οι συγγενείς των ταξιδιωτών, που τους περίμεναν να προσγειωθούν, παρακολούθησαν εμβρόντητοι από τις τηλεοπτικές οθόνες του αεροδρομίου τις σκηνές του φλεγόμενου αεροσκάφους, στα περίχωρα της Σάρτζα. Ελικόπτερα διάσωσης μετέφεραν τους πέντε τραυματίες (οι δύο υπέκυψαν πολύ σύντομα), ενώ άνδρες με λευκές στολές συνέχιζαν τις έρευνες στα συντρίμμια.

Η εθνικότητα των νεκρών αντανακλά την πολυχρωμία του εργατικού δυναμικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: 12 Ινδοί, 19 Ιρανοί, τέσσερις Αιγύπτιοι, δύο Φιλιππινέζοι, δύο Αλγερινοί, ένας Σύρος ένας Κινέζος, ένας Νιγηριανός και ένας από το Μπαγκλαντές.

Ελλειψη ανταλλακτικών

Το ιρανικό νησί Κις είναι δημοφιλής προορισμός μεταξύ των ξένων εργαζομένων στα Εμιράτα, που σε τακτά χρονικά διαστήματα χρειάζεται να φεύγουν, έστω και λίγο στο εξωτερικό, για να εκδίδουν νέα βίζα εισόδου στη χώρα. Το Κις είναι η προσπάθεια της ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν να έλξει τουρισμό και συνάλλαγμα, με τίμημα χαλαρότερο κανονισμό αμφίεσης και δημόσιου συγχρωτισμού μεταξύ των δύο φύλων απ’ ό,τι στο υπόλοιπο Ιράν. Το Ιράν έχει ιστορικό αεροπορικών ατυχημάτων, τα οποία συχνά αποδίδονται στην κακή συντήρηση των αεροσκαφών. H Τεχεράνη συχνά αποδίδει τα δεινά της αεροπορίας της στην έλλειψη ανταλλακτικών λόγω του αμερικανικού εμπάργκο, το οποίο επηρεάζει και κάποια αμερικανικής κατασκευής ανταλλακτικά ευρωπαϊκών αεροπλάνων. Τον περασμένο μήνα, εκπρόσωπος της ιρανικής πολιτικής αεροπορίας ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν το εμπάργκο για ανθρωπιστικούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή