Σφαγή στη Βαγδάτη με παγιδευμένο φορτηγό

Σφαγή στη Βαγδάτη με παγιδευμένο φορτηγό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Μία ημέρα μετά τις προειδοποιήσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι «παράγοντες εκτός του Ιράκ» σχεδιάζουν συνωμοσία εναντίον των σιιτών, προκείμενου να προκαλέσουν εμφύλιο και να οδηγήσουν σε αποτυχία τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, παγιδευμένο φορτηγό εξερράγη χθες νότια της Βαγδάτης, οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 55 άτομα. Ισως δεν είναι τυχαίο, αφήνουν να εννοηθεί οι αναλυτές, το ότι η χθεσινή πολύνεκρη επίθεση συνέπεσε με τη μεγάλη σιιτική εορτή στην ιερή πόλη Νατζάφ, όπου συνέρρευσαν με την ευκαιρία αυτή εκατοντάδες σιίτες μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας. O δράστης οδήγησε το φορτηγό έξω από αστυνομικό τμήμα της Ισκανταρίγια και πυροδότησε την εκρηκτική ύλη μόλις πλησίασε στο σημείο όπου δεκάδες Ιρακινοί είχαν δημιουργήσει ουρά, περιμένοντας να συμπληρώσουν αιτήσεις για την ένταξή τους στην αστυνομική δύναμη. Ακολούθησαν σκηνές απόλυτης φρίκης. Περίπου 35 άνθρωποι έπεσαν νεκροί επί τόπου, άλλοι τουλάχιστον 20 υπέκυψαν αργότερα, ενώ οι τραυματίες είναι 75, ίσως και πολύ περισσότεροι.

Η νέα τρομοκρατική επίθεση λαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο ως τραγική απόδειξη των πάντα κενών υποσχέσεων για την ασφάλεια στο ιρακινό έδαφος, αλλά και σε συνδυασμό με το τελευταίο σενάριο για τη συνωμοσία κατά των σιιτών. Τη Δευτέρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επιβεβαίωσαν ότι κατασχέθηκε δισκέτα, με επιστολή του καταζητούμενου Ζαρκάουι, ο οποίος κατά τις υποψίες της Ουάσιγκτον συνδέεται με την οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ. Στην επιστολή, σύμφωνα με αξιωματούχο των αμερικανικών δυνάμεων, αναλύονται σχέδια αποσταθεροποίησης του Ιράκ.

Σχέδιο πυροδότησης εμφυλίου

Στόχος είναι να εξοργιστούν οι σιίτες, να εξαπολύσουν εκστρατεία κατά των σουνιτών, να αποτύχει το αμερικανικό σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας και να προστεθούν νέοι μαχητές στις τάξεις της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τον κ. Πάουελ, η δισκέτα δίνει «κάποια βάση» στις αμερικανικές υποψίες περί διασυνδέσεων της Αλ Κάιντα με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Φαίνεται ότι ο Ζαρκάουι, επικηρυγμένος για πέντε εκατομμύρια δολάρια, «ήταν δραστήριος στο Ιράκ και οι δραστηριότητές του αυτές πρέπει να ήταν γνωστές στους Ιρακινούς». H οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ, θυμίζουμε, θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Κι άλλες επιθέσεις

Οπως το έθεσε ανώτατος αξιωματούχος της συμμαχικής δύναμης στο Ιράκ, «είναι σαφές ότι υπάρχει σχέδιο παραγόντων του εξωτερικού να πυροδοτήσουν εμφύλιο πόλεμο». Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, Νταν Σένορ, διευκρινίζοντας ότι οι συνωμότες σκοπεύουν «να θρυμματίσουν τη χώρα», στρέφοντας τους σιίτες εναντίον των σουνιτών.

Η πολύνεκρη έκρηξη στην Ισκανταρίγια συνοδεύτηκε από άλλες μικρότερης κλίμακας επιθέσεις. Τέσσερις άνδρες της ιρακινής αστυνομικής δύναμης σκοτώθηκαν στην ανατολική Βαγδάτη, από έκρηξη στη συνοικία Ζανούγια. Νωρίτερα εκδηλώθηκε επίθεση αυτοκτονίας έξω από το σπίτι του Αμέρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής της διορισμένης από τις ΗΠΑ ιρακινής αρχής στην εύφλεκτη περιοχή του Ραμαντί. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερις σωματοφύλακες.

Στα Ηνωμένα Εθνη, στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με τα όπλα του Σαντάμ. H Ρωσία, είπε ο κ. Λαβρόφ, δεν ήταν ποτέ βέβαιη ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. O ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παρότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ύπαρξη σχετικού προγράμματος, δεν είναι βέβαιο εάν το πρόγραμμα αυτό «έχει σταματήσει εντελώς». «Εάν έχουν απομείνει όπλα, ενδέχεται να τεθούν και πάλι σε λειτουργία κι εμείς θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα εξαλειφθούν», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή