ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ TON ΣΡΕΝΤΕΡ

Νέα φορολογική πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας διαφοροποιήθηκε χθες από τον καγκελάριο Σρέντερ, καθώς μέλη του παρουσίασαν νέα φορολογική πρόταση και ζήτησαν την αναθεώρηση των προτάσεων της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σε χθεσινές του δηλώσεις πάνω στο θέμα, ο καγκελάριος Σρέντερ έδειξε ότι αφουγκράζεται τα μηνύματα της κομματικής του βάσης. Αν και η χθεσινή ομιλία του καγκελαρίου περιελάμβανε δέσμευση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ο Σρέντερ φρόντισε να περιλάβει σε αυτή πολλές αναφορές στην «κοινωνική δικαιοσύνη», ένα από τα αγαπημένα μοτίβα των Σοσιαλδημοκρατών, προκαλώντας την οργή του αντιπροέδρου του κόμματος και υπερυπουργού Οικονομίας Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μετατροπή των μεταρρυθμιστικών προτάσεων και έχει απειλήσει με παραίτηση από το κόμμα. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε χθες ότι το Βερολίνο απεδέχθη τα γαλλικά και βρετανικά σχέδια για δημιουργία ευρωπαϊκής στρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.

ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΚΑΦΑΣ

Παραιτήθηκε ο διευθυντής του FR2

ΠΑΡΙΣΙ. O διευθυντής ειδήσεων του France 2, του μεγαλύτερου κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της Γαλλίας, παραιτήθηκε χθες, ύστερα από ανακοίνωση των υφισταμένων του ότι δεν θεωρούν πλέον αξιόπιστη την κρίση του, εξαιτίας γκάφας σε κεντρικό δελτίο της προηγούμενης εβδομάδας. O Ολιβιέ Μαζερόλ υπέβαλε χθες την παραίτησή του, ενώ σε διαθεσιμότητα τέθηκε και ο παρουσιαστής του επίμαχου δελτίου, Νταβίντ Πουζαντάς. H γκάφα διαπράχθηκε την 3η Φεβρουαρίου, όταν το δελτίο της FR2 ανακοίνωσε ότι ο δήμαρχος του Μπορντό, πρόεδρος του UMP και πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, παραιτήθηκε από το κόμμα του υπό την πίεση της έρευνας εις βάρος του. O Ζιπέ, όμως, την ίδια ώρα παραχωρούσε συνέντευξη στο ανταγωνιστικό δίκτυο TF1 και δήλωνε ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί.

ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Ενοπλοι φρουροί εν πτήσει

ΜΟΣΧΑ. Την πρόθεσή της να επανδρώσει τα αεροσκάφη της με ένοπλους φρουρούς, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Τσεκάλιν. Οι ένοπλοι φρουροί με πολιτική ενδυμασία θα επανδρώσουν τις πτήσεις ρωσικών αεροπορικών εταιρειών, ενώ η εκπαίδευσή τους θα τους επιτρέπει να εξουδετερώνουν τρομοκρατικές απειλές, με τη συνεργασία του πληρώματος. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ρωσικού κράτους αναφέρουν ότι έχουν διαπιστώσει σοβαρές ελλείψεις ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ διαπιστώθηκε ότι η παράνομη πρόσβαση σε αεροσκάφη είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ

Πιθανός διάδοχος του Πρόντι

ΒΙΕΝΝΗ. O Αυστριακός καγκελάριος έχει «καλές πιθανότητες» να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν της E.E., ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο περιοδικό NEWS, υποστηρίζει ότι ο Σούσελ είναι μεταξύ των επικρατεστέρων να διαδεχθεί τον Ρομάνο Πρόντι, τον ερχόμενο Νοέμβριο. «Το συνέδριο του ΕΛΚ σχεδόν ομοφώνως αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να ανήκει στην πολιτική οικογένεια που θα νικήσει στις Ευρωεκλογές», αναφέρει ο Πέτερινγκ. Εάν το συντηρητικό και χριστιανοδημοκρατικό ΕΛΚ κερδίσει στις εκλογές του Ιουνίου, θα διεκδικήσει το δικαίωμα να διορίσει τον πρόεδρο της Κομισιόν.

ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Νέο συντηρητικό κόμμα

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Συντηρητική πολιτική ομάδα στη Σουηδία ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να δημιουργήσει νέο κόμμα που θα στεγάσει πολιτικά όσους διαφωνούν με τη φιλοευρωπαϊκή ροπή των παραδοσιακών κομμάτων. Οι εμπνευστές του νέου σχηματισμού, ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Λαρς Βόλιν και ο οικονομολόγος Νιλς Λούγκρεν, τονίζουν ωστόσο ότι το κόμμα τους δεν θα επιδιώξει την αποχώρηση της Σουηδίας από την E.E., αλλά θα εργασθεί για τον περιορισμό της επιρροής των Βρυξελλών στην κυβέρνηση της Στοκχόλμης και για το δικαίωμα των κρατών-μελών να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της λαθρομετανάστευσης.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Ψηφίσθηκε ο «νόμος Περμπέν 2»

ΠΑΡΙΣΙ. Νέα αμφιλεγόμενη τροποποίηση του ποινικού κώδικα έγινε χθες δεκτή από το γαλλικό Κοινοβούλιο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, οι οποίοι κατέβηκαν σε μονοήμερη απεργία για τρίτη μόλις φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια. O νέος νόμος που είναι γνωστός ως «νόμος Περμπέν 2», προς τιμήν του εμπνευστή του, υπουργού Δικαιοσύνης Ντομινίκ Περμπέν, αποσκοπεί στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, στην επιμήκυνση του χρόνου κράτησης υπόπτων, ακολουθώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου Σιράκ για πάταξη της εγκληματικότητας.

ΑΠΟ ΤΗΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΗΠΑ

Ακυρη η κλήτευση διαδηλωτών

ΝΤΕ ΜΟΪΝΣ. Αντιμέτωπη με τις πιέσεις οργανώσεων για την προστασία των πολιτικών ελευθεριών, η ομοσπονδιακή εισαγγελία των ΗΠΑ ακύρωσε χθες την κλήτευση που ζητούσε από διαδηλωτές που έλαβαν μέρος σε αντιπολεμική εκδήλωση να εμφανιστούν ενώπιον του ανακριτή. H κλήτευση ζητούσε επίσης από το Πανεπιστήμιο Ντρέικ της Αϊόβα να παραδώσει όποια στοιχεία διέθετε για τους οργανωτές, τα μέλη και τα όσα συζητήθηκαν σε αντιπολεμική εκδήλωση που είχε διεξαχθεί στο πανεπιστήμιο τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή