Αϊτή: παραίτηση Αριστίντ, μετά την πολύνεκρη εξέγερση

Αϊτή: παραίτηση Αριστίντ, μετά την πολύνεκρη εξέγερση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤ O ΠΡΕΝΣ Τουλάχιστον 42 νεκροί μέσα σε πέντε ημέρες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και αστυνομίας στην Αϊτή, όπου η κυβέρνηση του προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ έχει υποσχεθεί να ανακαταλάβει τα εδάφη, που έχει χάσει. Ηδη η αστυνομία της Αϊτής εξασφάλισε τον έλεγχο τριών πόλεων, που είχαν περιέλθει στους αντιπάλους του Αριστίντ. Στο μεταξύ η Ουάσιγκτον άφησε για πρώτη φορά να διαφανεί ότι ίσως υποστηρίξει την παραίτηση του Αριστίντ ως πρώτο βήμα για μια πολιτική διευθέτηση.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την τάξη χωρίς να βλάψουμε τον πληθυσμό», διαβεβαίωσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούν πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες στην Γκονάϊβ, την πρώτη πόλη, στην οποία εισέβαλε η ένοπλη αντιπολίτευση. Μετά από σφοδρές μάχες τη Δευτέρα οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τις πόλεις Γκραν Γκοάβ, Σεν Μαρκ και Ντοντόν. Σε συνέντευξη Τύπου στο Πορτ ο Πρενς η κυβέρνηση της Αϊτής επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της εξέγερσης, που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 42 ανθρώπους.

Λείπουν τρόφιμα, καύσιμα

Κι ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν χθες το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του OHE κατήγγειλε ότι οδοφράγματα εμποδίζουν τα φορτηγά να μεταφέρουν τρόφιμα σε χιλιάδες ανθρώπους. Ελλείψεις έχουν αναφερθεί και στα καύσιμα. Πολιτικές οργανώσεις, που έχουν ηγηθεί των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και ζητούν την παραίτηση του Αριστίντ, καταδίκασαν τη βία και προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από τα επεισόδια. Επέρριψαν δε την ευθύνη για τις συγκρούσεις στον Αριστίντ. «Εξακολουθούμε να τηρούμε ειρηνική προσέγγιση στην υπόθεση. Οσο πιο γρήγορα όμως αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα ότι ο Αριστίντ είναι η βασική αιτία του χάους, τόσο θα επιταχυνθεί ειρηνική η μετάβαση. Οσο μεγαλύτερη η αναμονή, τόσο μεγαλύτερο το κόστος για τις ΗΠΑ και τον κόσμο», σχολίασε ο Αντι Απαϊντ, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. Σήμερα έχει προγραμματισθεί μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Αϊτής, αν και η αντιπολίτευση δεν έχει εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από την αστυνομία. O Αριστίντ, πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Αϊτής το 1990, αποπέμφθηκε εννέα μήνες αργότερα, στη συνέχεια αποκαταστάθηκε το 1994 από την κυβέρνηση Κλίντον και τα αμερικανικά στρατεύματα. Εκτοτε ο ιερέας, που μετεξελίχθηκε σε πολιτικό, απέτυχε να βρει πεδίο συνεννόησης με τους πολιτικούς αντιπάλους. H αντιπαράθεση οδήγησε σε παράλυση τη βουλή και αναστολή της εξωτερικής βοήθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή