«Σάρωσε» και στο Νότο ο Τζον Κέρι

«Σάρωσε» και στο Νότο ο Τζον Κέρι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιφανή νίκη κατήγαγε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, στις προκριματικές δύο Πολιτειών του Νότου, το Τενεσί και τη Βιρτζίνια, διαψεύδοντας τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις. «Οι Αμερικανοί ψηφίζουν την αλλαγή στον Βορά, στην Ανατολή, στη Δύση και τώρα στο Νότο» ήταν η πρώτη δήλωση του γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 42% στο Τενεσί και 52% στη Βιρτζίνια, όπου τον ψήφισαν δύο στους τρεις μαύρους ψηφοφόρους. O κυρίως αντίπαλός του, ο Τζον Εντουαρντς, «λαϊκό παιδί από το Νότο» αρκέστηκε σε 27%, ο απόστρατος στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, με 9% στη Βιρτζίνια, αποσύρθηκε από τον προεκλογικό αγώνα, ενώ ο Χάουαρντ Ντιν, με μόνο 4% στο Τενεσί, άλλαξε γνώμη και δήλωσε ότι ακόμη και αν χάσει τις εκλογές του Γουισκόνσιν, στις 17 Φεβρουαρίου, θα παραμείνει υποψήφιος. Ισως να τρέφει ελπίδες ότι κάποιο σκάνδαλο του Τζον Κέρι θα έλθει στην επιφάνεια, ως από μηχανής θεός, εκτός και αν ελπίζει στο χρίσμα του αντιπροέδρου. Για το χρίσμα απαιτούνται 2.162 εκλέκτορες και μέχρι στιγμής ο Κέρι έχει διασφαλίσει 516 έναντι 182 του Ντιν, 165 του Εντουαρντς και 105 του Κλαρκ. Ωστόσο, ο Λέον Πανέτα, επιτελάρχης του Μπιλ Κλίντον, κάλεσε τους Δημοκρατικούς να συσπειρωθούν πίσω από τον Κέρι, ενώ εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή άρνηση του Τόνι Μπλερ να εκφραστεί ανοιχτά υπέρ του Μπους..

Εν όψει της «σούπερ Τρίτης»

Εν όψει των προκριματικών του Γουϊσκόνσιν και κυρίως, εν όψει της «σούπερ Τρίτης» στις 2 Μαρτίου, ημέρα ταυτόχρονων εκλογών σε εννέα Πολιτείες, μεταξύ άλλων στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, ο Τζον Κέρι χαιρέτισε τους ψηφοφόρους, που δεν έλαβαν υπόψη «σύνορα και τόπο καταγωγής» και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του προέδρου Μπους, ο οποίος «αντί να καταστήσει τις ΗΠΑ ισχυρότερες, τις αποδυνάμωσε, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά».

Η παρατήρηση αυτή, κυρίως το στρατιωτικό σκέλος, σχεδόν συνέπεσε με χθεσινές εκτιμήσεις αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, σύμφωνα με την οποία έως τον Σεπτέμβριο θα έχουν αναλωθεί τα κονδύλια για τη συντήρηση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Συνέπεσε, επίσης, με την αναμόχλευση του ενοχλητικού θέματος της θητείας του προέδρου Μπους στην Εθνοφρουρά την περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ. Παρά τα παραστατικά μισθοδοσίας της 18μηνης θητείας, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο Λευκός Οίκος υφίσταται πάντα το «χρονικό κενό» στην υπηρεσία του κ. Μπους, σημείο αντιπαράθεσης και κατά τις προεδρικές του 2000, επικίνδυνο τώρα, όταν ο αντίπαλος Τζον Κέρι είναι παρασημοφορημένος ήρωας του Βιετνάμ. Προετοιμάζοντας την αντεπίθεσή τους, με πυρήνα την προβολή του κ. Κέρι ως «Βορειανατολικού υπερφιλελεύθερου», οι Ρεπουμπλικανοί εξαπέλυσαν, χθες, επίθεση εναντίον του νόμου περί σύζευξης ομοφυλοφίλων, που ψηφίστηκε στη Μασαχουσέτη, έδρα του Κέρι. H κατηγορία του «υπερφιλελευθερισμού» κατά του αστέρα της αμερικανικής «Αριστεράς», Χάουαρντ Ντιν, απεδείχθη άκρως αποτελεσματική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή