Σερβικό μήνυμα οργής στη Χάγη για Κάρατζιτς και Μλάντιτς

Σερβικό μήνυμα οργής στη Χάγη για Κάρατζιτς και Μλάντιτς

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Την έντονη αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης προκάλεσε δήλωση της εισαγγελέως του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κρύβεται στο Βελιγράδι. O πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμία πληροφορία η οποία να επιβεβαιώνει ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός διοικητής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων στη διάρκεια του πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, ζουν στη σερβική πρωτεύουσα. «Οι δηλώσεις της κ. Ντελ Πόντε δεν είναι καινούργιες και δεν θα πρέπει να προκαλούν έκπληξη», δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός. «Επί σειράν ετών δηλώνει τα ίδια πράγματα, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει προσφέρει κάποια πληροφορία που θα βοηθούσε στη σύλληψη των δύο ανδρών, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου ή ακόμη και αποδείξεις που στηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς», πρόσθεσε. O Σέρβος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σερβική αστυνομία δεν έχει λάβει καμία πληροφορία, ούτε από τις Αρχές στη Χάγη ούτε από κάποια υπηρεσία, σερβική ή άλλη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψη των Κάρατζιτς και Μλάντιτς.

Ξανά στις κάλπες

Η Κάρλα ντελ Πόντε, πάντως, επιμένει ότι το Βελιγράδι αποτελεί «παράδεισο» για κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου που εξακολουθούν να διαφεύγουν τη σύλληψη. Εν τω μεταξύ, στη Σερβία, το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε χθες ότι η χώρα θα προσφύγει εκ νέου στις κάλπες, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν πριν από έξι εβδομάδες. Σύμφωνα με το «Ράδιο Βελιγράδι 1», αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας, του πρώην προέδρου B. Κοστούνιτσα, δήλωσε πως η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες. Μέχρι αργά χθες δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης, αν και ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν, ο οποίος εκτελεί και καθήκοντα προέδρου της Σερβίας, εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα είναι πιο κοντά στη διεξαγωγή νέων εκλογών απ’ ό,τι στη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή