Επέτειος στο Ιράν με αντεπίθεση Χαταμί

Επέτειος στο Ιράν με αντεπίθεση Χαταμί

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. H προεκλογική εκστρατεία στο Ιράν αρχίζει επισήμως σήμερα ενώ σοβεί στη χώρα η μείζων πολιτική κρίση η οποία έχει ξεσπάσει με αφορμή τις εκλογές της 20ής Φεβρουαρίου. Χθες, ημέρα της επετείου για τα 25 χρόνια της Ισλαμικής Επανάστασης, ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί πέρασε στην αντεπίθεση κατά των σκληροπυρηνικών του καθεστώτος. «Οι εκλογές είναι σύμβολο της δημοκρατίας μόνο όταν διεξάγονται ελεύθερα», είπε ο κ. Χαταμί, ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για τους εορτασμούς της επετείου. «Και όταν εμποδίζεται η ελεύθερη διεξαγωγή τους, τότε απειλείται η δημοκρατία», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του προέδρου αναμένεται να πυροδοτήσουν ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις στο Ιράν όπου δεν διαφαίνεται λύση στη διαμάχη μεταξύ μεταρρυθμιστών και σκληροπυρηνικών. Ενώ απομένουν μόλις 10 ημέρες για τις εκλογές, το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό κόμμα της χώρας, το Κόμμα για τη Συμμετοχή, εμμένει στην απόφασή του να απόσχει από την αναμέτρηση. Αιτία είναι η εκλογική απαγόρευση που επέβαλε το θεοκρατικό Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης σε χιλιάδες υποψηφίους των μεταρρυθμιστών.

Κύμα δυσαρέσκειας των νέων

Μεταξύ των «κομμένων» υποψηφίων είναι και ο Ρεζά Χαταμί, ηγέτης του κόμματος και αδελφός του Ιρανού προέδρου. H απόφαση ωστόσο των μεταρρυθμιστών να απόσχουν από τις εκλογές μπορεί να έχει αποτέλεσμα να περάσει ο έλεγχος του κοινοβουλίου στους σκληροπυρηνικούς, γεγονός που, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ίσως σημάνει την αρχή της κατάρρευσης του Ιράν. Εκπρόσωποι όμως του μεταρρυθμιστικού ρεύματος υποστηρίζουν ότι η αποχή μπορεί να γίνει αρχή μιας βελούδινης επανάστασης στο Ιράν. O πρόεδρος Χαταμί δεν έχει προς το παρόν δηλώσει αν θα ταχθεί στο πλευρό των μεταρρυθμιστών που θα απόσχουν. Αναλυτές τονίζουν ότι με τη χθεσινή του ομιλία, ο πρόεδρος δεν έπεισε τους Ιρανούς που έσπευσαν να τον ακούσουν. Την ίδια στιγμή, το κύμα δυσαρέσκειας των νέων που διαμαρτύρονται για την περιστολή των ελευθεριών στη χώρα φουντώνει. Παρά την εορταστική ατμόσφαιρα που επικρατούσε χθες στην Τεχεράνη για τους εορτασμούς της επετείου της Επανάστασης όπου χιλιάδες Ιρανοί έκαψαν αμερικανικές και βρετανικές σημαίες, και φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ, το κλίμα στη χώρα θυμίζει περισσότερο καζάνι που βράζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή