O Πέρες ζήτησε ειρήνη και ένταξη στην E.E.

O Πέρες ζήτησε ειρήνη και ένταξη στην E.E.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Κίνητρα προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, στα οποία θα περιλαμβάνεται και η ένταξή τους στην E.E., θα πρέπει να προσφέρει η Ευρώπη προκειμένου οι δυο πλευρές να συνάψουν ειρήνη. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, στη διάρκεια ομιλίας του στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Ισραήλ. O τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι τα θετικά κίνητρα είναι πολύ καλύτερα από την επιβολή της ειρήνης, ή την πλήρη αποστασιοποίηση από τις εξελίξεις στην περιοχή της M. Ανατολής. O κ. Πέρες υπογράμμισε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να συνάψουν ειρήνη. Οταν θα έχει υπογραφεί η συμφωνία ειρήνης, τόνισε ο κ. Πέρες, το Ισραήλ και το παλαιστινιακό κράτος που θα έχει δημιουργηθεί, θα μπορούσαν να γίνουν μέλη της E.E., και να συμμετάσχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη. O ίδιος πρόσθεσε ότι και η Ιορδανία θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ότι ένα νέο ιορδανο-παλαιστινιακό-ισραηλινό μπλοκ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη νέα Μέση Ανατολή. «Βλέπω τη νέα Μέση Ανατολή να δημιουργείται», δήλωσε ο κ. Πέρες, τονίζοντας ότι το προηγούμενο της πολιτικής αλλαγής στην Ρωσία και την Κίνα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στον αραβικό κόσμο, όπου οι πολιτικές αλλαγές γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Εγγυητές των συνόρων

Ο πρώην Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι έχει συζητήσει τις απόψεις του τόσο με τον Χαβιέ Σολάνα, όσο και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, και ότι οι «αντιδράσεις τους ήταν πολύ θετικές». Ωστόσο, ο κ. Πέρες απέφυγε να αναφερθεί στα τεράστια προβλήματα που θα είχε η ένταξη του Ισραήλ, των Παλαιστινίων και της Ιορδανίας στην E.E., όπως για παράδειγμα οι οικονομίες των δύο τελευταίων, οι οποίες ούτε καν τους επιτρέπουν να ονειρεύονται μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και ο νόμος περί μετανάστευσης που ισχύει στο Ισραήλ και απαγορεύει στους ξένους να εγκαθίστανται στο Ισραήλ. O 80χρονος πολιτικός, πάντως, προέτρεψε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να εγγυηθούν τα σύνορα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την απόφαση του Σαρόν να διαλύσει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή