Το κάπνισμα βλάπτει το… σεξ και τη γονιμότητα

Το κάπνισμα βλάπτει το… σεξ και τη γονιμότητα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τις θλιβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στις ερωτικές επιδόσεις, στην αναπαραγωγή και στην υγεία των παιδιών ήλθε να θυμίσει μελέτη του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα τις προοπτικές των καπνιστών -ενεργών και παθητικών- στους κυριότερους τομείς της ζωής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κάπνισμα είναι η αιτία εμφάνισης καρκίνου της μήτρας σε 1.200 γυναίκες της Βρετανίας κάθε χρόνο, ενώ οι καπνίστριες σε περίοδο κύησης έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο ένα ασθενικό παιδί ή ένα παιδί που δεν θα έχει αναπτυχθεί φυσιολογικά. Οι Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι εκτός από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις, ο καπνός προκαλεί ακόμη και σε παθητικές καπνίστριες 3 έως 5 χιλιάδες αποβολές ετησίως. Επίσης, 40% των ανδρών και γυναικών που καπνίζουν κινδυνεύουν με στειρότητα. Πολύ πιο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στα μικρά παιδιά. Τουλάχιστον 17.000 παιδιά της Βρετανίας, ηλικίας έως 5 ετών, επισκέπτονται σε καθημερινή βάση τα νοσοκομεία λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. «Το τσιγάρο είναι καταστροφή για σχεδόν όλους τους τομείς της υγείας, που σχετίζονται με το σεξ, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη των βρεφών», μετέδωσε το BBC, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, το κάπνισμα προκάλεσε στειρότητα σε 120.000 άνδρες της Βρετανίας ηλικίας από 30 έως 50 ετών. O σύλλογος απευθύνει δραματική έκκληση για τη λήψη σκληρών μέτρων και την υιοθέτηση κανονισμών προσασίας των εγκύων από το παθητικό κάπνισμα.

Καταστρέφει και τα παιδιά

«Το τσιγάρο δεν εμποδίζει απλώς τους ανθρώπους να αποκτήσουν οικογένεια, αλλά καταστρέφει και τα παιδιά όσων μπορούν να την αποκτήσουν», υπογραμμίζουν οι Βρετανοί επιστήμονες. O καπνός «μειώνει κατά 40% τις πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει»… «Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρές βρέφος. Και το χαμηλό βάρος έχει στενή σχέση με ασθένειες και θανάτους κατά τη βρεφική ηλικία». Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο καπνός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσμορφίας του εμβρύου. Επιπλέον, οι γυναίκες που καπνίζουν είναι γνωστό ότι παράγουν μικρότερες ποσότητες κακής ποιότητας γάλακτος. Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται και αυτό με το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών, τις πρόωρες γεννήσεις, τις λοιμώξεις στους πνεύμονες των παιδιών, όπως και με την εκδήλωση άσθματος. H δρ Βιβιέν Νέιθανσον, επιφανές στέλεχος του συλλόγου, χαρακτήρισε τρομοκρακτικές τις διαπιστώσεις των ερευνητών. «Οι γυναίκες γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να καπνίζουν κατά την κύηση, αλλά το μήνυμα πρέπει να είναι ισχυρότερο. Ολοι όσοι μπορεί μια μέρα να θελήσουν οικογένεια πρέπει να εγκαταλείψουν το… σπορ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή