ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Νεκροί 16, σε σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό

ΑΓΚΥΡΑ. Δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και είκοσι επτά τραυματίστηκαν χθες από τη σύγκρουση φορτηγού με λεωφορείο κοντά στην πόλη Αλεξανδρέτα. «Το δυστύχημα προκλήθηκε καθώς δεν λειτούργησαν τα φρένα φορτηγού που μετέφερε καλαμπόκι, το οποίο καρφώθηκε στο λεωφορείο και ύστερα έπεσε στο πλάι. Ενα ημιφορτηγό έπεσε στη συνέχεια επάνω στα δύο οχήματα, αναποδογύρισε και χτύπησε διερχόμενο αυτοκίνητο», δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας. «Το οδόστρωμα ήταν ιδιαίτερα ολισθηρό, λόγω της ψιλής βροχής», τόνισε ο αστυνόμος. Εννέα τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ TOY OHE ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

Είχε προειδοποιήσει τον Μιλόσεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τον κίνδυνο σφαγής στη Σρεμπρένιτσα είχε επισημάνει στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο στρατηγός Φιλίπ Μοριγιόν, διοικητής της δύναμης του OHE στη Βοσνία το 1992 και το 1993. Αυτό ανέφερε ο Γάλλος πρώην στρατηγός, στη χθεσινή κατάθεσή του ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Σε συνάντησή του με τον Μιλόσεβιτς τον Μάρτιο του 1993, ο Μοριγιόν προειδοποίησε τον Σέρβο ηγέτη για την πιθανότητα να εκτυλιχθεί ένα φοβερό δράμα στη Σρεμπρένιτσα, τον μουσουλμανικό θύλακο της ανατολικής Βοσνίας. Στην κατάθεσή του ο Μοριγιόν τόνισε ότι ο Μιλόσεβιτς άκουσε το μήνυμά του και απέτρεψε προσωρινά τη σφαγή. Δύο χρόνια αργότερα, οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν καθώς οι σερβικές δυνάμεις εξόντωσαν 7.000 μουσουλμάνους.

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΤΟΥΡΚΙΑ

Περιμένει βελτίωση επιδόσεων

ΑΓΚΥΡΑ. Περαιτέρω πρόοδο στο ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να σημειώσει η Τουρκία, αν επιθυμεί να ενισχύσει τις πιθανότητές της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό τόνισε η Αϊρίν Χαν, γενική γραμματέας της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν. H κυρία Καν, η πρώτη επικεφαλής της οργάνωσης η οποία επισκέπτεται την Τουρκία, αναγνώρισε ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο αναφορικά με τον περιορισμό της χρήσης βασανιστηρίων που αφήνουν σημάδια στο σώμα των κρατουμένων, όπως οι ηλεκτρικές εκκενώσεις. Ζήτησε ωστόσο από την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την απάλειψη και άλλων μορφών βασανιστηρίων όπως η στέρηση τροφής και ύπνου, τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται στην Τουρκία.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ

«Αθώο» κηρύσσει τον πρόεδρο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Την πρόθεσή του να ανατρέψει καταδικαστική απόφαση κατά του προέδρου της βουλής για διαφθορά, γεγονός, το οποίο θα του επιτρέψει να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδονησίας. H ευνοϊκή απόφαση του δικαστηρίου αφορά τον αρχηγό του κόμματος Γκόλκαρ, το οποίο ίδρυσε ο πρώην δικτάτορας Σουχάρτο, Ακμπάρ Ταντγιούνγκ. H κίνηση αυτή επιβεβαιώνει, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τις υποψίες για αδυναμία καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα. O Ακμπάρ καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 3 χρόνια φυλάκισης, για την υπεξαίρεση 4,5 εκατ. δολ., τα οποία αποτελούσαν την κρατική βοήθεια για τους απόρους. ο Ακμπάρ προσέφυγε στο εφετείο, το οποίο αποδέχθηκε την πρωτόδικη απόφαση.

ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ TOY ΛΙΒΑΝΟΥ

Το FBI ανακρίνει Λιβανέζους

ΒΗΡΥΤΟΣ. Αδεια στο FBI έδωσε η κυβέρνηση του Λιβάνου, για την εξέταση δύο ανδρών, οι οποίοι κατηγορούνται για αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα. Οι αρχές του Λιβάνου συνέλαβαν τον περασμένο Δεκέμβριο τον Αλ Αμπεντ Μρις, ο οποίος κατευθυνόταν προς την πύλη της πρεσβείας κρατώντας αθλητικό σάκο, ο οποίος περιείχε 1 κιλό εκρηκτικά. Δύο μέρες αργότερα συνέλαβαν και τον Μαχντί Χασάν, ο οποίος φέρεται ως ο ηθικός αυτουργός της αποτυχημένης επίθεσης. Οι δύο άνδρες θα δικαστούν από στρατιωτικό δικαστήριο με τις κατηγορίες της σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης, της υπονόμευσης του κράτους και της πραγματοποίησης τρομοκρατικής ενέργειας.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Σύλληψη Ιταλών μεγαλοβιομηχάνων

ΡΩΜΗ. Συνελήφθησαν προχθές το βράδυ τρεις Ιταλοί μεγαλοβιομήχανοι, σε μια προσπάθεια, εκ μέρους των ιταλικών εισαγγελικών αρχών, καταπολέμησης της διαφθοράς στον επιχειρηματικό τομέα. Το γεγονός αυτό ερμηνεύθηκε από πολλούς ως το ξεκίνημα νέας σταυροφορίας κατά της διαφθοράς, παρόμοια με εκείνη που δίχασε τον πολιτικό κόσμο της χώρας πριν από μία δεκαετία. O Σέρτζιο Κρανιότι, πρώην πρόεδρος του κολοσσού στον χώρο των τροφίμων Τσίριο και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της ποδοσφαιρικής ομάδας Λάτσιο, συνελήφθη στο σπίτι του στην Τοσκάνη. Προφυλακίστηκαν, επίσης, ο γιος του Κρανιότι, Αντρέα, και ο γαμπρός του, Φίλιπο Φουτσίλε, ηγετικά στελέχη της επιχείρησης. Οπως και στην περίπτωση της εταιρείας Παρμαλάτ, οι ιθύνοντες της Τσίριο κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να μετακυλήσουν ληξιπρόθεσμα χρέη, πείθοντας την εταιρεία να εκδώσει μετοχές χωρίς οικονομικό αντίκρισμα.

ΣΤΗ ΒΑΣΗ TOY ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Κρατείται ο οδηγός του Λάντεν

ΜΑΪΑΜΙ. O πρώην οδηγός του Οσάμα Μπιν Λάντεν κρατείται από τις αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με εφημερίδα του Μαϊάμι. «O 34χρονος Γεμενίτης, Αχμέτ Χαμντάν, κρατείται στο Γκουαντανάμο», δήλωσε ο στρατιωτικός δικηγόρος του Τσαρλς Σουίφτ και πρόσθεσε. «O Χαμντάν αναγνωρίζει ότι εργάστηκε ως οδηγός του Λάντεν από το 1997 ώς την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, τον Οκτώβριο 2001, αρνείται, όμως, ότι υπήρξε τρομοκράτης, μέλος της Αλ Κάιντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή