Δύο πτήσεις ματαίωσε πάλι η «Μπρίτις»

Δύο πτήσεις ματαίωσε πάλι η «Μπρίτις»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Οποιος έχει καεί από το γάλα, φυσάει και το γιαούρτι»… Κάτι ανάλογο φαίνεται να ισχύει με τις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές, καθώς πυκνώνουν τα κρούσματα ματαίωσης πτήσεων εξαιτίας ελεγχόμενης αξιοπιστίας πληροφοριών των δυτικών μυστικών υπηρεσιών περί ενδεχόμενων τρομοκρατικών ενεργειών στο πρότυπο της 11ης Σεπτεμβρίου. Τελευταίο κρούσμα σ’ αυτή την αλυσίδα υπήρξε η ματαίωση δύο πτήσεων της βρετανικής εταιρείας «Μπρίτις Εργουεϊς» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία. Οπως ανακοίνωσαν χθες στο Λονδίνο οι εκπρόσωποι της εταιρείας, οι πτήσεις BA 223 από το αεροδρόμιο του Χίθροου προς την Ουάσιγκτον και η πτήση BA 263 από το Χίθροου προς το Ριάντ, οι οποίες είχαν προγραμματισθεί για την ερχόμενη Κυριακή και τη Δευτέρα, αντίστοιχα, «ακυρώθηκαν ύστερα από σχετικές συμβουλές της βρετανικής κυβέρνησης». H εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρθηκε σε «λόγους ασφαλείας» χωρίς να παράσχει περισσότερες πληροφορίες.

Πολλές ματαιώσεις

Από την περίοδο των Χριστουγέννων, οι απειλές τρομοκρατικών επιθέσεων στον αέρα έχουν ματαιώσει αρκετές πτήσεις πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. H γαλλική «Ερ Φρανς» και η αμερικανική «Κοντινένταλ Ερλάϊνς» αναγκάστηκαν να ματαιώσουν ή να εκτρέψουν από το προγραμματισμένο δρομολόγιο ορισμένες πτήσεις. Αλλά το συγκεκριμένο δρομολόγιο της «Μπρίτις Εργουεϊς» μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον κατέχει τα πρωτεία, καθώς από την 1η Ιανουαρίου έχουν ακυρωθεί πέντε πτήσεις. Σε καμιά από αυτές τις περιπτώσεις δεν αποκαλύφθηκε κάποια υπαρκτή συνωμοσία ούτε προσκομίσθηκε καμιά συγκεκριμένη ένδειξη περί του επικείμενου τρομοκρατικής πράξης. H μόνη, όχι και τόσο σοβαρή, φήμη που διαδόθηκε μέσω του Τύπου ήταν ότι ισλαμιστές τρομοκράτες ενδέχεται να επιλέξουν τη συγκεκριμένη πτήση επειδή ο κωδικός αριθμός της (223) παραπέμπει σε απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση του OHE, το 1997, καταδικάζοντας τα δεινά των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς.

Οι συχνές αναβολές πτήσεων εξαιτίας αόριστων πληροφοριών, που προέρχονται κατά κανόνα από την Ουάσιγκτον, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Βρετανών πιλότων. O γενικός γραμματέας της ένωσής τους, Τζιμ Μακ Αουσλαν, δήλωσε σχετικά: «H ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητά μας. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τρομοκρατούνται από σκιές. Παίρνουν αποσπασματικές πληροφορίες και αφήνουν τη φαντασία τους να οργιάσει». Αντιδράσεις, στους κόλπους των πιλότων της πολιτικής αεροπορίας αλλά και αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, προκάλεσε και η αξίωση των ΗΠΑ να τοποθετηθούν «ιπτάμενοι σερίφηδες», ένοπλοι, μυστικοί αστυνομικοί, με αποστολή να εξουδετερώσουν εν πτήσει τους επίδοξους αεροπειρατές.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του βρετανικού «Γκάρντιαν», οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέου τύπου τρομοκρατικών επιθέσεων στον αέρα από δίκτυα ισλαμιστών εξτρεμιστών. Οι τρομοκράτες θα προσπαθήσουν, στο μέλλον, να περάσουν μικρών διαστάσεων συνιστώσες εκρηκτικών μηχανισμών από τους ελέγχους των αεροδρομίων και να συναρμολογήσουν βόμβες εν πτήσει. Σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», οι πληροφορίες προέρχονται από κρατουμένους στο Γκουαντάναμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή