Σχέδια μηχανής για ουράνιο ανακαλύφθηκαν στο Ιράν

Σχέδια μηχανής για ουράνιο ανακαλύφθηκαν στο Ιράν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. Ως ένας ακόμη κρίκος «στην αλυσίδα της μαύρης αγοράς» των πυρηνικών όπλων με προέλευση το Πακιστάν και σαφής ένδειξη της επιδίωξης της Τεχεράνης να κρατήσει μυστικά για το πυρηνικό της πρόγραμμα, εκλαμβάνεται το νέο εύρημα των επιθεωρητών του OHE στο Ιράν.

Διπλωμάτες στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), στη Βιέννη, επιβεβαίωσαν, χθες, ότι οι διεθνείς επιθεωρητές ανακάλυψαν στο Ιράν αδήλωτα σχέδια μιας εξελιγμένης συσκευής φυγοκέντρισης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Παρά τη δέσμευση της Τεχεράνης να παράσχει πλήρη πρόσβαση στο πυρηνικό της πρόγραμμα, είναι σαφές, υπογραμμίζουν Αμερικανοί αναλυτές, ότι δεν είναι πρόθυμη να τα αποκαλύψει όλα.

Αντίστοιχα με της Λιβύης

Σε ό,τι αφορά δε το κύκλωμα της μαύρης αγοράς, οι διπλωματικές πηγές στη Βιέννη ανέφεραν ότι τα αποκαλυφθέντα σχέδια ταιριάζουν με αντίστοιχο εξοπλισμό για εμπλουτισμό ουρανίου που βρέθηκε στη Λιβύη. O εξοπλισμός είχε φθάσει στη χώρα διά του δικτύου που κατηύθυνε ο μετανοημένος Πακιστανός πυρηνικός επιστήμονας, Αμπντούλ Καντίρ Χαν.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι πληροφορίες από τη Λιβύη και άλλες χώρες οδήγησαν στην αποκάλυψη των ιρανικών σχεδίων, σχετικών με μια συσκευή που έχει αναπτύξει η δυτική κοινοπραξία Urenco. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, αποδείξεις ότι η Urenco (Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία) έδωσε τα εν λόγω σχέδια στο Ιράν, ενώ εκπρόσωποι της κοινοπραξίας αρνούνται κατηγορηματικά ότι προμήθευσαν τη χώρα με οποιαδήποτε τεχνολογία. Αξιωματούχοι της IAEA, όπως είναι γνωστό, εκφράζουν ανησυχίες για την έκταση και το ρόλο της μαύρης αγοράς των πυρηνικών, χάρη στην οποία χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Λιβύη έχουν αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία παρακάμπτοντας τους διεθνείς κανονισμούς. H αποκάλυψη των σχεδίων, ας σημειωθεί, έγινε μία ημέρα μετά την ομιλία Μπους, με την οποία αναγνώρισε τα κενά του διεθνούς συστήματος ασφαλείας και κάλεσε τον OHE να επιβάλει νόμους και ποινές για τη διακίνηση πυρηνικής τεχνολογίας.

Εσκαψαν για να τα βρουν

Αφού κατηγορήθηκε για «πυρηνικές φιλοδοξίες», η κυβέρνηση της Τεχεράνης συμφώνησε πέρυσι να ανοίξει τις πόρτες της στους διεθνείς επιθεωρητές, υποσχόμενη να παράσχει ελεύθερη πρόσβαση στις «ύποπτες» εγκαταστάσεις της. Ωστόσο, επιχείρησε να κρύψει τα σχέδια της συσκευής φυγοκέντρισης και οι επιθεωρητές της IAEA «χρειάστηκε να σκάψουν» για να τα βρουν, όπως περιγράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Ενας από τους διπλωμάτες, μάλιστα, έπλεξε το εγκώμιο των επιθεωρητών, εξηγώντας ότι το νέο εύρημα αποδεικνύει πόσο καλή δουλειά κάνουν.

Η είδηση συνέπεσε με την έναρξη προεκλογικής εκστρατείας στο Ιράν για τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Φεβρουαρίου, που συνιστούν σκληρή δοκιμασία για τους διωκόμενους από τον σκληροπυρηνικό κλήρο μεταρρυθμιστές συμμάχους του προέδρου Χαταμί. Οι μεταρρυθμιστές καταγγέλλουν ότι οι εκλογές θα είναι η πιο άδικη αναμέτρηση μετά την ισλαμική επανάσταση του ’79.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή