Πολιτικές, θρησκευτικές αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ

Πολιτικές, θρησκευτικές αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανθρώπινη κλωνοποίηση και η ιατρική των βλαστοκυττάρων, ο στόχος του πειράματος κλωνοποίησης που ανακοινώθηκε από επιστήμονες στη Νότια Κορέα, αποτέλεσε επί μακρόν αντικείμενο σφοδρών πολιτικών και θρησκευτικών αντιπαραθέσεων στις ΗΠΑ. Πράγματι, οι υποστηρικτές της έρευνας των βλαστοκυττάρων διατείνονται ότι δεν είναι περίεργο που η πρόοδος σημειώθηκε στην ασιατική ήπειρο, εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων εναντίον τέτοιου είδους ερευνών στην Αμερική. Πριν από ένα χρόνο η αμερικανική Βουλή ψήφισε την απαγόρευση όλων των πειραμάτων ανθρώπινης κλωνοποίησης. Το νομοσχέδιο είχε στόχο να απαγορεύσει τόσο την αναπαραγωγική κλωνοποίηση (για τη δημιουργία παιδιών), όσο και τη θεραπευτική κλωνοποίηση (σαν αυτήν που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα για την παραγωγή βλαστοκυττάρων και η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει στη θεραπεία ασθενειών).

Υποστηρικτές του νομοσχεδίου χαρακτήρισαν τότε τα πειράματα, που περιλαμβάνουν ανθρώπινη κλωνοποίηση, ανήθικα και επικίνδυνα, αν και άλλοι ισχυρίσθηκαν ότι είναι ανήθικο να παρεμποδίζεται η έρευνα, η οποία θα μπορούσε σε τελική ανάλυση να βοηθήσει πάσχοντες από ανίατες ασθένειες, όπως Αλτσχάιμερ, διαβήτης και τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης. Μία εκδοχή του νομοσχεδίου διοχετεύθηκε στη συνέχεια στην αμερικανική Γερουσία, όπως και ένα αντίπαλο νομοσχέδιο, που προχωρούσε σε διαχωρισμό των δύο ειδών κλωνοποίησης και το οποίο απαγόρευε μεν την κλωνοποίηση για τη δημιουργία παιδιών, επέτρεπε όμως την παραγωγή βλαστοκυττάρων. H Γερουσία δεν ψήφισε κανένα από τα δύο νομοσχέδια το 2003.

Το αποτέλεσμα ήταν οι ΗΠΑ να μη διαθέτουν ομοσπονδιακή νομοθεσία για την κλωνοποίηση, σε αντίθεση με τη Βρετανία, όπου απαγορεύεται η αναπαραγωγική κλωνοποίηση, ενώ επιτρέπεται η θεραπευτική κλωνοποίηση. Οι περισσότεροι επιστήμονες, ακόμη και θερμοί υποστηρικτές της θεραπευτικής κλωνοποίησης, συμφωνούν ότι η αναπαραγωγική κλωνοποίηση πρέπει να απαγορευθεί, επειδή είναι ηθικά απαράδεκτη και εξαιτίας των πιθανών κινδύνων για την υγεία όσων παιδιών συνελήφθησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Οι πολέμιοι της μεθόδου, όμως, απαντούν ότι η θεραπευτική έρευνα εγκαινιάζει έναν ολισθηρό δρόμο. «Είναι μία ενέργεια στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων ανθρώπινων ζωών αποκλειστικά για να τις καταστρέψουμε», σχολίασε ο Ρίτσαρντ M. Ντόρφλινγκερ, αναπληρωτής διευθυντής της εκστρατείας κατά των αμβλώσεων στο Αμερικανικό Συνέδριο Καθολικών Επισκόπων. Χαρακτήρισε μάλιστα την κλωνοποίηση «ύστατο τρόπο αντιμετώπισης της ζωής ως αντικείμενο». Οι υπέρμαχοι της θεραπευτικής κλωνοποίησης διαφωνούν. «Αν και όσοι αντιτίθενται στην ιατρική έρευνα θα μπορούσαν να ισχυρισθούν ότι αυτό το έργο μας οδηγεί εγγύτερα στην ανθρώπινη, αναπαραγωγική κλωνοποίηση, η θεωρία αυτή δεν ευσταθεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινότητας για την Προώθηση της Ιατρικής Ερευνας, Ντάνιελ Πέρι.

Οι δεξαμενές βλαστοκυττάρων στις ΗΠΑ είναι περιορισμένες, λόγω της νομοθεσίας, που θέσπισε ο 2001 ο πρόεδρος Μπους. O δρ Ρόμπερτ Γκόλντστιν, στέλεχος στο Ερευνητικό Κέντρο Εφηβικού Διαβήτη, που υποστηρίζει τη θεραπευτική κλωνοποίηση, κατήγγειλε ότι 15 δεξαμενές δεν επαρκούν, επειδή δεν προσφέρουν γονιδιακή ποικιλία. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ορισμένες δεξαμενές βλαστοκυττάρων είναι αξιοποιήσιμες περισσότερο σε έναν από τους ερευνητικούς τύπους απ’ ό,τι σε άλλους. Ορισμένες είναι κατάλληλες για τη δημιουργία νευροκυττάρων, ενώ άλλες τείνουν να μετατραπούν σε κύτταρα παγκρέατος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή