Σύλληψη Αμερικανού φαντάρου για… επικοινωνία με Αλ Κάιντα

Σύλληψη Αμερικανού φαντάρου για… επικοινωνία με Αλ Κάιντα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΑΤΛ. Σε μία περίεργη σύλληψη Αμερικανού στρατιώτη με το αιτιολογικό ότι προσπαθούσε να επικοινωνήσει μέσω Ιντερνετ με την Αλ Κάιντα προχώρησαν χθες οι αμερικανικές αρχές. O 26χρονος φαντάρος Ράιαν Αντερσον από την πολιτεία της Ουάσιγκτον ήταν μέλος μονάδας της εθνοφρουράς που επρόκειτο να μεταβεί στο Ιράκ σε δύο μήνες. O Αντερσον συνελήφθη και κρατείται στο στρατόπεδο Φορτ Λιούις «διότι εκκρεμεί σε βάρος ποινική δίωξη για παροχή βοήθειας στον εχθρό μέσω της εσφαλμένης απόπειράς του να επικοινωνήσει και να μεταφέρει απόρρητες πληροφορίες στο δίκτυο της Αλ Κάιντα», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Στίβεν Μπάρτζερ. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν (όπως π.χ. τι ευαίσθητες πληροφορίες θα μπορούσε να γνωρίζει ένας απλός φαντάρος της εθνοφρουράς, μέλος πληρώματος σε άρμα μάχης, που έως το 2002 σπούδαζε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον Στέιτ;) γίνονται εντονότερα όταν πληροφορηθεί κανείς τους λόγους που οδήγησαν τις αρχές στη σύλληψη του Ράιν. Στρατιωτικές πηγές που τήρησαν την ανωνυμία τους δήλωσαν ότι οι απόπειρες να αποκατασταθεί επαφή με την Αλ Κάιντα έγιναν μέσω Ιντερντετ. Δεν ξέρουμε αν στα «εξτρεμιστικά τσατ ρουμ» στα οποία λέγεται ότι έμπαινε ο Αντερσον ήταν πράγματι τόσο εύκολο να «συναντήσει» την Αλ Κάιντα. Οι στρατιωτικές πηγές δηλώνουν ότι δεν φαίνεται να πέτυχε να μεταβιβάσει απόρρητες πληροφορίες.

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν και στοιχεία σε βάρος του Αντερσον, πέρα από τις «κακές προθέσεις» του στο Ιντερνετ και το ότι, κάποια στιγμή στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, έγινε μουσουλμάνος. Δεν του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες, ενώ ο εκπρόσωπος του Στρατού απέφυγε το παραμικρό σχόλιο ως προς το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό. O Αντερσον συνελήφθη έπειτα από κοινή επιχείρηση του Στρατού, του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Η θρησκεία του καθενός είναι προσωπική του υπόθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στρατού, αρνούμενος ότι καλλιεργείται κλίμα καχυποψίας εναντίον των μουσουλμάνων στρατιωτών. Είναι η δεύτερη φορά που κάποιος ένστολος μουσουλμάνος από τη βάση του Φορτ Λιούις κατηγορείται για συνεργασία με τον εχθρό. O μουσουλμάνος ιερέας Τζέιμς Γι, που είχε σταλεί στη βάση του Γκουαντάναμο για να ικανοποιήσει τις θρησκευτικές ανάγκες των εκεί κρατουμένων, είχε κατηγορηθεί για κατασκοπεία, χωρίς όμως ποτέ να του απαγγελθούν σχετικές κατηγορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή