Πρώτα κυβέρνηση, μετά εκλογές

Πρώτα κυβέρνηση, μετά εκλογές

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Νέφος αβεβαιότητας εξακολουθεί να καλύπτει τη διαδικασία για τη μεταβίβαση της πολιτικής εξουσίας στους Ιρακινούς, καθώς οι διαδοχικές συναντήσεις αντιπροσωπείας του OHE με τις κατοχικές αρχές, το διορισμένο Ιρακινό Συμβούλιο και τον θρησκευτικό ηγέτη της Σιιτικής πλειοψηφίας, αγιατολάχ Αλ Σιστάνι, δεν κατάφεραν, μέχρι στιγμής, να γεφυρώσουν τις υπάρχουσες αντιθέσεις.

Νέες προτάσεις Ανάν

«Το χρονοδιάγραμμα (για τη μεταβίβαση της εξουσίας) δεν πρέπει να καταστεί όμηρος οποιασδήποτε καταληκτικής ημερομηνίας», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του OHE, Λαχάρ Μπραχίμι, για να προσθέσει: «Πρέπει να οργανώσουμε εκλογές όσο γίνεται πιο σύντομα, αλλά όχι νωρίτερα απ’ ό,τι είναι πραγματικά δυνατό». O Μπραχίμι, ο οποίος θα ενημερώσει τις προσεχείς ημέρες τον γενικό γραμματέα του OHE, Κόφι Ανάν, προκειμένου ο τελευταίος να διατυπώσει τις προτάσεις του, δεν καθόρισε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πιο κατηγορηματικός, ο εκπρόσωπος Τύπου του Μπραχίμι, Αχμεντ Φάουζι, δήλωσε: «Δεν είναι δυνατό να οργανώσουμε εκλογές προ της 30ής Ιουνίου», καταληκτικής ημερομηνίας για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο. «Οι εκλογές θα γίνουν όταν η χώρα είναι έτοιμη και αυτό θα γίνει μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας», προσέθεσε ο Φάουζι.

Από την πλευρά του, ο αγιατολάχ Αλ Σιστάνι χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μπραχίμι υπέρ των εκλογών ως «μεγάλη νίκη του ιρακινού λαού», μια μέρα ύστερα από τη συνάντηση των δύο ανδρών, στην ιερή πόλη των Σιιτών, Νάτζαφ. Επιφυλάχθηκε, ωστόσο, να εκφράσει ολοκληρωμένη άποψη εν αναμονή των σχετικών προτάσεων του Κόφι Ανάν. Εκπρόσωποι των σιιτών στο διορισμένο, 25μελές Ιρακινό Συμβούλιο εκτιμούσαν χθες ότι ο θρησκευτικός τους ηγέτης ενδέχεται να δεχθεί χρονική μετάθεση των εντολών, επιμένει ωστόσο στην κατηγορηματική αντίθεσή του ως προς το αμερικανικό σχέδιο. Το τελευταίο προβλέπει τη συγκρότηση 18 περιφερειακών συμβουλίων από μη εκλεγμένες, αλλά επιλεγμένες «προσωπικότητες», οι οποίες θα ορίσουν αντιπροσώπους για μια ελεγχόμενης αντιπροσωπευτικότητας «Εθνοσυνέλευση», που θα αναδείξει την ιρακινή κυβέρνηση.

Επιφυλάξεις

Το αμερικανικό σχέδιο φαίνεται να οδεύει προς απόσυρση, καθώς ακόμη και η πλειοψηφία των 25 μελών του διορισμένου Ιρακινού Συμβουλίου εκφράζει πλέον έντονες επιφυλάξεις. Σύμφωνα με τον Γιουναντέμ Κάνα, εκπρόσωπο της χριστιανικής μειονότητας των Ασσυρίων στο 25μελές Συμβούλιο, είναι πιθανό, αντί της διαδικασίας που προτείνουν οι Αμερικανοί, να διορισθεί ένα νέο, διευρυμένο, προσωρινό Συμβούλιο, όπου θα εκπροσωπηθούν πολιτικά ρεύματα που μέχρι σήμερα απέχουν από αυτό (Αραβες εθνικιστές, μοναρχικοί, σουνίτες κ.ά.). Το διευρυμένο Συμβούλιο θα αναλάβει την εξουσία την 30ή Ιουνίου και θα οργανώσει αργότερα γενικές εκλογές, ενδεχομένως προς τα τέλη του 2004.

Στο μεταξύ, η Γαλλία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, τάχθηκε υπέρ διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των κρατών που συνορεύουν με το Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιτύχουν σταθεροποίηση της κατάστασης χωρίς ευρύτερη διεθνή παρέμβαση. «Μία χώρα μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο αλλά καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να κερδίσει την ειρήνη», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας από το Νέο Δελχί. «Σε συνεργασία με άλλες χώρες προωθούμε την ιδέα μιας διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ… με τη συμμετοχή της Συρίας, της Τουρκίας και σειράς κρατών του αραβικού κόσμου», προσέθεσε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ανάλογες σκέψεις διατυπώνονται από διπλωματικές πηγές σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και προοιωνίζονται μια πιο ενεργή ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ιρακινό πρόβλημα.

Στο εσωτερικό του Ιράκ, άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης ύστερα από βομβιστική επίθεση εναντίον αμερικανικής αυτοκινητοπομπής σε προάστιο της Βαγδάτης.

Αλλοι 3.000 Νοτιοκορεάτες

Πάντως, το βαρύ φορτίο των Αμερικανών στρατιωτών θα γίνει κατά τι ελαφρύτερο τα προσεχή εικοσιτετράωρα, καθώς η Βουλή της Νότιας Κορέας έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή 3.000 στρατιωτών της χώρας στο Ιράκ. Ηδη, βρίσκονται στο Ιράκ 675 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες, οι οποίοι απασχολούνται σε βοηθητικές υπηρεσίες. Με την αποστολή των πρόσθετων, 3.000 στρατιωτών, η Νότια Κορέα θα εκπροσωπεί την τρίτη, πολυπληθέστερη συνιστώσα του συνασπισμού, μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή