Δεν πάει ο Ρώσος υπουργός στο Ιράν

Δεν πάει ο Ρώσος υπουργός στο Ιράν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Παρά τη δέσμευσή της ότι θα προχωρήσει σε συμφωνία με το Ιράν για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στην πόλη Μπουσέρ, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι ο Αλεξάντερ Ρουμιαντσέφ, υπουργός Ατομικής Ενέργειας της χώρας, πρόκειται να αναβάλει το αυριανό προγραμματισμένο του ταξίδι στην Τεχεράνη για λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου, Νικολάι Σινγκαριόφ, το ταξίδι του υπουργού αναβάλλεται γιατί δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί οι οικονομικές πλευρές της συμφωνίας που αφορούν την μεταφορά πυρηνικού υλικού από τη Ρωσία. Νωρίτερα ωστόσο ο Αλεξάντερ Ρουμιαντσέφ, είχε δηλώσει ότι τα εκκρεμή ζητήματα της συμφωνίας αναμένεται να διευθετηθούν στο άμεσο διάστημα, πιθανότατα και έως τα τέλη Φεβρουρίου.

Οι δηλώσεις του κ. Ρουμιαντσέφ καταδεικνύουν τη θέληση τις Ρωσίας να παρακάμψει τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες επικρίνουν τη Μόσχα ότι με τη στάση της βοηθά το Ιράν, χώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συμπεριλάβει στον «άξονα του κακού», για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατείνονται ότι το Ιράν σκοπεύει να ενισχύσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο με τη δικαιολογία ότι θα χρησιμοποιήσει τα ρωσικά πυρηνικά για ειρηνικούς σκοπούς», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός. «Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Οπως δεν είναι αλήθεια ότι η Ρωσία παραβιάζει τη σχετική διεθνή νομοθεσία», πρόσθεσε. H απόφαση της Ρωσίας να αναβάλει το ταξίδι του υπουργού Ατομικής Ενέργειας στην Τεχεράνη ερμηνεύεται ίσως ως προσπάθεια να υπολογίσει και τις αντιδράσεις, μετά τις προχθεσινές αποκαλύψεις ότι το Ιράν διαθέτει σχέδια για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Υπενθυμίζεται ότι οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακάλυψαν στο Ιράν αδήλωτα σχέδια για την κατασκευή εξελιγμένης συσκευής φυγοκέντρησης η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουστισμό ουρανίου. Οι αποκαλύψεις των επιθεωρητών, προκάλεσαν την δυσαρέσκεια των Αμερικανών.

Η Τεχεράνη επικρίνει τον Μπους

Η Τεχεράνη πάντως διά του υπουργού Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της απάλειψης των όπλων μαζικής καταστροφής αλλά επέκρινε τον πρόεδρο Μπους για την έκκληση που απηύθυνε στη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τον αγώνα της για την κατάργησή τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αποφασίσουν για ολόκληρο τον πλανήτη, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. O κ. Ασεφί αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι οι επιθεωρητές της IAEA ανακάλυψαν σχέδια για την κατασκευή συσκευής εμπλουτισμού ουρανίου. Αντιθέτως τόνισε ότι η Τεχεράνη αξιοποίησε με μεγάλη επιτυχία την πυρηνική τεχνολογία για την παραγωγή ενέργειας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή