Παράσημα Κέρι στο Βιετνάμ και απουσία Μπους

Παράσημα Κέρι στο Βιετνάμ και απουσία Μπους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε μείζον ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ εξελίσσεται η στρατιωτική θητεία του Τζορτζ Μπους, καθώς ο επικρατέστερος Δημοκρατικός υποψήφιος, Τζον Κέρι, ο οποίος σημειωτέον εξασφάλισε την υποστήριξη του μέχρι πρότινος εσωτερικού αντιπάλου του, Ουέσλι Κλαρκ, έχει να επιδείξει πλούσια δράση, παράσημα και τραυματισμούς στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, την ώρα που ο σημερινός πρόεδρος υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά του Τέξας. Οι Δημοκρατικοί αμφισβητούν μάλιστα ότι στη συνέχεια μετατέθηκε σε στρατιωτική μονάδα στην Αλαμπάμα, όπου εργαζόταν στο προεκλογικό επιτελείο του οικογενειακού φίλου των γονιών του, του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή, Ουίντον Μπλάουντ.

Οι πολιτικοί αντίπαλοί του διατείνονται ότι ο Μπους δεν παρουσιάσθηκε στην Αλαμπάμα, ενώ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έδωσαν στη δημοσιότητα νέα έγγραφα (ένα οδοντιατρικό πιστοποιητικό και μία μισθολογική κατάσταση), που υποτίθεται πως αποδεικνύουν ότι συνέχισε τη θητεία του εκεί μετά το Τέξας. Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να φέρουν στην επιφάνεια την αντίφαση ανάμεσα στη φιλοπόλεμη στάση του Μπους στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και τη σχεδόν ανύπαρκτη στρατιωτική του θητεία σε μία περίοδο που η χώρα έβραζε. Στόχος τους είναι να αποδυναμώσουν τον πρόεδρο, ο οποίος εμφανίζει σημαντικό προβάδισμα σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, συγκρίνοντας τις στρατιωτικές του επιδόσεις με αυτές του Κέρι, που έχει στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία στην προσωπική του διαδρομή στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. H μισθολογική κατάσταση που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα από το Λευκό Οίκο επιβεβαιώνει ότι ο Μπους πληρωνόταν για 25 μέρες θητείας στο διάστημα από το Μάιο του 1972 ως το Μάιο του 1973, χωρίς όμως να αναφέρεται τι ακριβώς έκανε και που πρόσφερε τις υπηρεσίες του ο Μπους για να αξίζει μισθό. Ανάλογα ερωτηματικά εκφράζονται και για το πιστοποιητικό ιατρικής εξέτασης.

Στο πλευρό του Κέρι ο Κλαρκ

Στο μεταξύ ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Κέρι μετά την πολύμηνη εσωκομματική τους αναμέτρηση για το χρίσμα. Οι δύο άνδρες επρόκειτο να πραγματοποιήσουν χθες την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο Μάντισον του Ουισκόνσιν. Εκεί θα δήλωνε δημοσίως ότι στηρίζει τον Κέρι, μετά την απόσυρσή του από τη διεκδίκηση του χρίσματος. O Κέρι ελπίζει ότι θα οικειοποιηθεί όλους τους ψηφοφόρους του Κλαρκ κατά την αναμέτρησή του με τους εναπομείναντες αντιπάλους του, το Γερουσιαστή Τζ. Εντουαρντς και τον X. Ντιν, στις προκριματικές της προσεχούς Τρίτης στο Ουισκόνσιν. Σύμφωνα πάντως με ανάλυση του πρακτορείου Ασοσιέτεντ Πρες ο Εντουαρντς είναι ο ιδανικός υποψήφιος αντιπρόεδρος για τους Δημοκρατικούς. Παρ’ όλο που ο ίδιος δηλώνει ότι δε συμβιβάζεται με τη δεύτερη αυτή θέση, το σημερινό «Οχι» του μπορεί αργότερα, όταν θα έχει αποχαιρετίσει για πάντα το χρίσμα, να μεταφρασθεί σε «Ναι». Ούτως ή άλλως και ο Αλ Γκορ είχε κάποτε χαρακτηρίσει «πολιτικό αδιέξοδο» τη θέση του αντιπροέδρου, στη συνέχεια όμως έγινε συνυποψήφιος του Κλίντον και αντιπρόεδρός του. Προς το παρόν ο Κέρι δεν έχει αποκαλύψει ποιος θα ήθελε να συμπληρώσει το δημοκρατικό δίδυμο στις εκλογές, αν και σε κάποιο σημείο της προεκλογικής εκστρατείας ο Ντιν εμφανίσθηκε πρόθυμος, για να ανασκευάσει μετά τη σχετική του δήλωση και να διακηρύξει ότι «πρώτα θέλει να κερδίσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή