H πορνογραφία επηρεάζει αρνητικά τις ανθρώπινες σχέσεις

H πορνογραφία επηρεάζει αρνητικά τις ανθρώπινες σχέσεις

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα επεισόδιο της σειράς «Τα φιλαράκια», δύο από του ήρωες, ο Τσάντλερ και ο Τζόι, ανακαλύπτουν κατά τύχη ένα μη συνδρομητικό τηλεοπτικό σταθμό που προβάλλει μόνο πορνοταινίες. Αφήνουν λοιπόν την τηλεόραση συντονισμένη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για μέρες, από φόβο μήπως το θέαμα εξαφανιστεί ως διά μαγείας. Επειτα από λίγες μέρες και ώρες παρακολούθησης, οι δύο φίλοι διαπιστώνουν ότι τα κορίτσια εξακολουθούν να τους φέρονται ψυχρά και ενίοτε περιφρονητικά. «Ξέρεις κάτι;», λέει ο Τσάντλερ στο φίλο του. «Πρέπει να κλείσουμε την τηλεόραση».

Η φράση του Τσάντλερ αποτυπώνει μια όψη της πραγματικότητας. Κάποτε οι πορνογραφικές ταινίες ήταν θέαμα που κάποιοι ενήλικοι παρακολουθούσαν στα κρυφά, σε σκοτεινούς κινηματογράφους. Σήμερα η πορνογραφία βρίσκεται παντού. Εμφανίζεται στο Διαδίκτυο, όχι πάντα κατόπιν σχετικής αναζήτησης. Πορνοταινίες προβάλλονται επί 24ώρου βάσεως στα συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια. Ακόμη και ντοκιμαντέρ γυρίζονται για το θέμα. Επιπλέον, η πορνογραφία επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις, τις προσδοκίες των ανθρώπων για τις σεξουαλικές τους σχέσεις. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι επηρεάζει πολύ τον τρόπο που οι νέοι μαθαίνουν για το σεξ.

Τα τελευταία χρόνια, κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η πορνογραφία αλλάζει τις ανθρώπινες σχέσεις προς το χειρότερο. Οι άνδρες που παρακολουθούν πορνοταινίες έχουν αφύσικες προσδοκίες για το πώς πρέπει να είναι μια γυναίκα και για το πώς πρέπει να φέρεται. Εχουν επίσης δυσκολίες στο να δημιουργήσουν μια σχέση και να αισθανθούν σεξουαλική ικανοποίηση. Στην περίπτωση των αγοριών που εκτίθενται στην πορνογραφία, τα πράγματα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα γιατί τα παιδιά δημιουργούν πρότυπα για τις γυναίκες τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα αγόρια που εκτίθενται στην πορνογραφία έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σε μεγαλύτερη ηλικία έντονη επιθετικότητα ή ακόμη και πιο επικίνδυνες συμπεριφορές έναντι των γυναικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή