«Πρασινη» Γραμμη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ OI ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Οικολογική Αυτοκίνηση

Με ένα πρωτότυπο πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε σε σχολεία προσπάθησαν οι μαθητές Γυμνασίων της Αττικής να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και την υιοθέτηση νέων, φιλικών προς το περιβάλλον, τεχνολογιών. Στόχος τού προγράμματος Οικολογική Αυτοκίνηση που υλοποιήθηκε την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2003, ήταν η ενημέρωση των πολιτών για τις εξελίξεις που αφορούν τη μείωση της επιβάρυνσης τής ατμόσφαιρας από καυσαέρια που βλάπτουν το κλίμα. Βασικότερο πρόβλημα που εντοπίστηκε είναι η άγνοια και η αδιαφορία των κατοίκων των πόλεων που οδηγεί σε αλόγιστη χρήση και υπερκαταναλωτική συμπεριφορά. H έκθεση των έργων των μαθητών παρουσιάστηκε στο Κέντρο Επικοινωνίας Εθελοντών «ΙΣΤΟΣ» από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου και το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου απονεμήθηκαν και έπαινοι στους μαθητές του προγράμματος.

ΙΝΔΙΑ

Αναψυκτικά με τοξικά

Αναψυκτικά που παράγονται στην Ινδία από τις εταιρείες PepsiCo Inc. και Coca Cola Co. περιέχουν τοξικά παρασιτοκτόνα σε επίπεδα ικανά να προκαλέσουν καρκίνο ή ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό ήταν το συμπέρασμα πρόσφατης έκθεσης του ινδικού Κοινοβουλίου που επιβεβαίωσε τα ευρήματα έρευνας του Κέντρου Επιστήμης και Περιβάλλοντος που εδρεύει στο Νέο Δελχί και παρουσιάστηκε το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι αεριούχα ποτά της Pepsi και της Coca Cola περιέχουν παρασιτοκτόνα σε επίπεδα 36 και 30 φορές -αντίστοιχα- πιο υψηλά από τα επιτρεπόμενα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. H έκθεση του ινδικού κοινοβουλίου θεωρείται ήδη ιστορική, καθώς αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία για την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΚΛΙΜΑΤΙΚΩΑΛΛΑΓΩΝ

Ανώτερη της τρομοκρατίας

Στη γενναία δήλωση ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελεί μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα από την τρομοκρατία προέβη πρόσφατα ο Καναδός υπουργός Περιβάλλοντος David Anderson. Οπως εξήγησε, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου τεράστιοι πληθυσμοί μπορεί να εξαναγκαστούν σε μετανάστευση και να προκληθεί οικονομική καταστροφή. «Αυτή τη στιγμή, η παγκόσμια κοινότητα ασχολείται με την τρομοκρατία, αλλά σε λίγο οι κλιματικές αλλαγές θα είναι το θέμα που θα μας απασχολεί. H τρομοκρατία είναι πολύ σοβαρό θέμα, αλλά θα έρχεται και θα φεύγει όπως και στο παρελθόν. Οι κλιματικές αλλαγές ωστόσο θα προκαλέσουν δραματικές αλλαγές στην ζωή στον πλανήτη».

ΓΥΑΛΙΝΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εχθροι των πτηνών

Στον μεγαλύτερο και πιο ύπουλο εχθρό των πτηνών εξελίσσεται το γυαλί που χρησιμοποιείταιστην κατασκευή κτιρίων. Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή Ορνιθολογίας κ. Daniel Klem, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο πουλιά σκοτώνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ προσκρούοντας σε γυάλινα κτίρια τα οποία δεν βλέπουν. Οπως λέει ο ίδιος, όταν το τζάμι είναι καθαρό, τα πουλιά δεν μπορούν να δουν παρά μόνο αυτό που υπάρχει στην άλλη πλευρά, ενώ όταν είναι αντανακλαστικό βλέπουν αυτό που αντικατοπτρίζεται σε αυτό, για παράδειγμα δέντρα ή ουρανό. «Και στις δύο περιπτώσεις, έχουν λίγες πιθανότητες να επιβιώσουν. Αυτή τη στιγμή, μεγαλύτερο κίνδυνο για τους πληθυσμούς των πουλιών αποτελεί μόνον η καταστροφή των βιοτόπων τους». Μετρήσεις έχουν δείξει ότι μόνο σε ένα γυάλινο ουρανοξύστη σκοτώνονται κάθε μέρα περίπου 200 πουλιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή