Αμερικανοί επιστήμονες κλωνοποίησαν τρία μουλάρια

Αμερικανοί επιστήμονες κλωνοποίησαν τρία μουλάρια

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΑΤΛ, ΗΠΑ. Τρία νεαρά μουλάρια, τα πρώτα μέλη της οικογένειας των αλόγων που κλωνοποιήθηκαν, παρουσιάστηκαν χθες σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ. Το «Στολίδι του Αϊνταχο», γεννημένο στις 4 Μαΐου 2003, σηματοδότησε την πρώτη επιτυχή κλωνοποίηση ίππου, ενώ η επιτυχημένη διαδικασία επέτρεψε τη γέννηση των κλωνοποιημένων «Πρωτοπόρου της Γιούτα» και «Αστρου του Αϊνταχο», στις 9 Ιουνίου και 27 Ιουλίου αντίστοιχα, από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ιππικής Αναπαραγωγής του Πανεπιστημίου του Αϊνταχο. Και οι τρεις ημίονοι γεννήθηκαν από ανάδοχες φοράδες και έμβρυα, που κλωνοποιήθηκαν από ωάρια αλόγου και κύτταρα εμβρύου μουλαριού. Οι κλωνοποιημένοι ημίονοι είναι αδέλφια του διάσημου μουλαριού Ταζ, νικητή πολλών αγώνων. Ερευνητές ζευγάρωσαν τους γονείς του Ταζ, έναν γάιδαρο και μία φοράδα, και επέτρεψαν στο έμβρυο να αναπτυχθεί για 45 ημέρες, εξασφαλίζοντας το αναγκαίο DNA για την κλωνοποίηση. O επικεφαλής του εργαστηρίου του Πανεπιστημίου του Αϊνταχο Γκ. Γουντς ανέφερε χθες ότι τα ζώα υποβλήθηκαν σε εξαντλητικές ιατρικές εξετάσεις κάθε τρεις μήνες, ενώ η υγεία όλων είναι καλή.

Η επίδραση του ασβεστίου

Στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν η επιβεβαίωση της θεωρίας, που θέλει την αύξηση της ποσότητας ασβεστίου γύρω από το έμβρυο του αλόγου να προκαλεί επιτάχυνση της κυτταρικής ανάπτυξης, διευκολύνοντας τη διαδικασία της κλωνοποίησης αλόγων. H μελέτη της επίδρασης του ασβεστίου στο έμβρυο του αλόγου ίσως βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας στον άνθρωπο, παθήσεις οι οποίες σχετίζονται με την ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αϊνταχο έχουν δεσμευθεί να παρακολουθήσουν στενά την ανάπτυξη των τριών κλώνων, ώστε να διαπιστωθούν προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν κλωνοποιημένα άλογα. Οι τρεις κλωνοποιημένοι ημίονοι δεν είναι πανομοιότυποι, αν και διαθέτουν το ίδιο DNA. Ενα από τα ζώα είναι λίγο κοντύτερο από τα άλλα, ενώ το τρίτο έχει ελαφρώς πιο ανοιχτόχρωμο τρίχωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή