To αξιόπιστο BBC και η επιδημία… της κιτρινοποίησης

To αξιόπιστο BBC και η επιδημία… της κιτρινοποίησης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αλαστερ Κάμπελ θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έριξε τον Μπλερ. H εμμονή του να προχωρήσει σε μία σκληρή αντιπαράθεση με το BBC διόγκωσε τον ισχυρισμό ότι ο Σαντάμ θα μπορούσε να προχωρήσει στην ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής εντός 45 λεπτών. Το αποτέλεσμα ήταν ο φάκελος της βρετανικής κυβέρνησης για το Ιράκ να εκτεθεί ως εξίσου διάτρητος με το «σχεδόν αληθινό» ρεπορτάζ του BBC: ένας ισχυρισμός που βασίστηκε σε μία αναξιόπιστη πηγή. Οντως το BBC οφείλει να έχει καλύτερες επιδόσεις. Θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδείξει την αξιοπιστία του και οι δημοσιογράφοι του θα πρέπει να κρατούν σωστές σημειώσεις. Πώς αλλιώς περιμένουν να επιβεβαιωθεί η εκδοχή τους, όταν αμφισβητείται; Με το επιχείρημα «Είμαι δημοσιογράφος, πιστέψτε με!»; H Εκκλησία της Αγγλίας απεκαλείτο το Συντηρητικό Κόμμα σε προσευχή. Το BBC είναι ο Guardiaτων ερτζιανών. Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για ένα προοδευτικό θεσμό, με την έννοια ότι οι στόχοι του είναι σύμφυτοι με την προοδευτική χειραφέτηση. Επίσης, είναι αλήθεια ότι τα δημογραφικά στοιχεία των υπαλλήλων του απηχούν πιθανότατα τους υποστηρικτές των Νέων Εργατικών. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ενδημική μεροληψία στις τάξεις του BBC, εκτός από εκείνους που πιστεύουν ότι συμμετέχουν σε μία εξέχουσα επιχείρηση, των οποίων το άθροισμα είναι σημαντικότερο από τα μέρη της. Αν όντως το BBC είναι άτρωτο από τον ανταγωνισμό, δεν είναι απρόσβλητο από την επιδημία της «κιτρινοποίησης» των βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

Κάθε πολιτική μάχη, ατύχημα, έγκλημα, θρίαμβος ή καταστροφή αντιμετωπίζεται σαν επεισόδιο σαπουνόπερας: η χώρα έχει «νταϊανοποιηθεί», κατοικείται από μάρτυρες, που μοιάζουν με ήρωες των κόμικς, κακούς και χαζούς. Πολλοί σχολιαστές εκφράζουν την επιθυμία να επιστρέψει το BBC σε ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, αδιαφορώντας για τις θεαματικότητές του. Αυτή η Γη του Μάγου του Οζ, αν υπήρχε ποτέ, εξαφανίσθηκε με την έλευση των ηχογραφήσεων, των δορυφορικών μεταδόσεων και του Ιντερνετ. Το σημερινό BBC έχει την υποχρέωση να μεριμνά για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας όσων πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, καθώς και της ισχνής μειοψηφίας της ελίτ των διανοουμένων. Οσο το πράττει αυτό θα είναι αναγκασμένο να προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο της δημοτικότητας και του ποιοτικού προγράμματος. Τα λάθη θα συνεχισθούν, αλλά αν όλα αυτά γίνονται καλόπιστα, το ανταποδοτικό τέλος θα είναι δικαιολογημένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή