Σώοι οι επιβάτες του φέρι-μπόουτ

Σώοι οι επιβάτες του φέρι-μπόουτ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Εκατό επιβάτες οχηματαγωγού εγκατέλειψαν το σκάφος όταν συνεκρούσθη με φορτηγίδα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής της Σουηδίας. Το φέρι μποτ «Stena Nautica», που είχε αποπλεύσει από το Γκρενάα της Δανίας με προορισμό τον σουηδικό λιμένα Βάρμπεργκ συνεκρούσθη με την υπό σημαία Νήσων Σεντ Βίνσεντ εντ δι Γκρέναντινς, φορτηγίδα «Joanna» τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ευτυχώς κανείς από τους 91 επιβάτες -όλοι τους Δανοί υπήκοοι- και τα 37 μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε κατά τη σύγκρουση. Ωστόσο, το «Stena Nautica» υπέστη σημαντικές υλικές ζημίες, που είχαν ως αποτέλεσμα την εισροή υδάτων και την άμεση εγκατάλειψή του. Οπως περιέγραψε στο δανέζικο κρατικό ραδιόφωνο ο Μάικλ Κνούντσεν, «οι περισσότεροι επιβάτες κοιμόντουσαν όταν τα ξημερώματα ακούστηκε ένας πολύ δυνατός ήχος που τους ξύπνησε. Αμέσως κόπηκε το ηλεκτρικό και ήχησαν οι σειρήνες κινδύνου». Γρήγορα διετάχθη εγκατάλειψη του σκάφους, με αποτέλεσμα επιβάτες και πλήρωμα να μετεπιβιβασθούν σε παραπλέον σκάφος, ενώ τα 53 φορτηγά που μετέφερε, όπως και επτά άλογα, παρέμειναν στο σκάφος εν αναμονή ρυμουλκού. Παρά την έντονη ανησυχία ότι το σκάφος θα βυθιζόταν, τελικώς κατέπλευσε ρυμουλκούμενο στο λιμένα Βάρμπεργκ, 475 χλμ. νοτιοδυτικά της σουηδικής πρωτεύουσας. Ηδη, πραγματοποιούνται προσπάθειες σταθεροποίησής του ώστε να δέσει στην προβλήτα του Βάρμπεργκ.

Ρήγμα 11 μέτρων στο κύτος του σκάφους

Οπως ανακοινώθηκε από τη σουηδική υπηρεσία θαλάσσιας διάσωσης, η σύγκρουση προκάλεσε ρήγμα 11 μέτρων στο κύτος του σκάφους. Οταν κατέπλευσε στο λιμάνι ρυμουλκούμενο διαπιστώθηκε ότι νερά είχαν κατακλύσει το μηχανοστάσιο και προσέγγιζαν τον χώρο στάθμευσης του σκάφους. O εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Stena Lines», Ρόμπερτ Αάκερλουντ, ανέφερε «Νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη που δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί στους επιβάτες και το πλήρωμα του σκάφους. Σίγουρα πρέπει να ταλαιπωρήθηκαν ψυχικώς όλοι και η εγκατάλειψη του σκάφους στο μέσο της νύχτας και μέσα στην πυκνή ομίχλη είναι μία ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία που δεν θα ξεχάσουν εύκολα». H φορτηγίδα Joanna εξακολούθησε μετά το ατύχημα κανονικά την πορεία προς τον προορισμό, το σουηδικό λιμάνι Φάλκενμπεργκ. Επί του παρόντος ερευνώνται τα αίτια του ατυχήματος, ενώ οι κυβερνήτες τον σκαφών θα υποβληθούν σε αλκοτέστ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή