«Χάρτινο» το ρωσικό υδάτινο πάρκο

«Χάρτινο» το ρωσικό υδάτινο πάρκο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. «Στη Ρωσία, όλοι προσπαθούν να τελειώσουν κτίρια και να τα πουλήσουν όσο πιο γρήγορα χωρίς να τους ενδιαφέρει τι θα γίνει μετά»… Αντιμέτωπος με καταγγελίες σαν αυτήν της εφημερίδας «Γκαζέτα», αλλά και με νέα ερωτήματα για την ασφάλεια των Μοσχοβιτών λίγες ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της 6ης Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Πούτιν υποσχέθηκε, χθες, να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της πολύνεκρης κατάρρευσης του υδάτινου πάρκου της πρωτεύουσας. Ηδη, με απόφαση του επικεφαλής της αρμόδιας κυβερνητικής υπηρεσίας, Νικολάι Κόσμαν αναστέλλονται οι άδειες της τουρκικής εταιρείας που κατασκεύασε το πάρκο, όπως και της ρωσικής αρχιτεκτονικής εταιρείας που το σχεδίασε.

Ευθύνες σε κατασκευαστές

Αλλά πέρα από προσωρινές κυρώσεις και τις «εξονυχιστικές έρευνες», οι ρωσικές αρχές καλούνται εκ των πραγμάτων να κάνουν πολύ περισσότερα. «Το σύστημα ολόκληρο κατέρρευσε», όπως το έθεσε σε εξίσου καυστικό σχόλιό της η εφημερίδα «Βρέμια Νοβόστι», σύμφωνα με την οποία το ατύχημα ήταν συνέπεια της διαφθοράς, των δωροδοκιών και των συστηματικών κλοπών στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Μόσχας.

Οι νεκροί από την κατάρρευση της οροφής του υδάτινου πάρκου είναι τουλάχιστον 38, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Γιούρι Λουζκόφ. O κ. Λουζκόφ μετέβη, χθες, στον τόπο της τραγωδίας και επιβεβαίωσε ότι οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων έχουν σβήσει. Μεταξύ των θυμάτων είναι επτά παιδιά, ενώ ο ακριβής απολογισμός εκκρεμεί καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού των λουομένων. «Ακούσαμε έναν φρικτό εκκωφαντικό θόρυβο. Ηδη μπορούσαμε να διακρίνουμε τις ρωγμές. Ολοι άρχισαν να τρέχουν. Οι περισσότεροι βγήκαν στο χιόνι με τα μαγιό. Ολόκληρη η οροφή που κάλυπτε την υδάτινη ζώνη κατέρρευσε», περιέγραψε ένας από τους επιζώντες. Τουλάχιστον 800 άτομα βρίσκονταν εντός των εγκαταστάσεων του πάρκου την ώρα της κατάρρευσης. Και περίπου 300 υπολογίζεται ότι κολυμπούσαν εκείνη τη στιγμή στις πισίνες. Είναι εύλογο να υπάρχουν φόβοι για περισσότερα θύματα. H συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας χιονιού στο εξωτερικό της οροφής και η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας με το εσωτερικό σίγουρα έπαιξαν τον ρόλο τους. Αλλά οι κατασκευαστές όφειλαν να λάβουν τα μέτρα τους. Την τοπική κατασκευαστική βιομηχανία έσπευσε να καταγγείλει και η οικονομική εφημερίδα «Κομερσάν»: «Ποιος θα μπορούσε να χτίσει ένα τέτοιο πάρκο;» διερωτήθη ο συντάκτης του άρθρου. Ω

στόσο, οι υπεύθυνοι της τουρκικής εταιρείας, Κότσακ Ινσάατ, αρνούνται ότι έσφαλαν. O ιδιοκτήτης κ. Ισμαήλ Κότσακ δηλώνει αθώος αν και αναγνωρίζει ότι οι προδιαγραφές του πάρκου ήταν φτωχές: «Χτίσαμε την οροφή ώστε να μπορεί να αντέξει ενάμιση μέτρο χιόνι, αλλά υπήρχαν τρία μέτρα τη στιγμή του ατυχήματος», φέρεται να δήλωσε ο ίδιος στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

Πυρά και για Πούτιν

Η τραγωδία στο υδάτινο πάρκο της Μόσχας ήλθε να καταφέρει ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στην πολιτική εικόνα του πρόεδρου Πούτιν, εν όψει των εκλογών της 14ης Μαρτίου και παρότι η επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα θεωρείται βέβαιη. Θυμίζουμε τις καταγγελίες της εφημερίδας «Γκαζέτα» για την απόκρυψη του πραγματικού αριθμού των θυμάτων της επίθεσης της 6ης Φεβρουαρίου στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας. Εν όψει εκλογών, υποστήριξε η εφημερίδα, οι αρχές ήθελαν να αποφύγουν τον πανικό. «Αλλά οι νεκροί δεν ήταν 40, ήταν 150».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή