Αποχαιρετά και την καγκελαρία ο κ. Σρέντερ;

Αποχαιρετά και την καγκελαρία ο κ. Σρέντερ;

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αντίο, καγκελάριε», ήταν ο τίτλος χθεσινού δημοσιεύματος του γερμανικού «Spiegel», βασισμένου σε δημοσκόπηση της TNS Infratest σε δείγμα 1.000 πολιτών για λογαριασμό του περιοδικού, σύμφωνα με την οποία το 53% των Γερμανών πιστεύει ότι η παραίτηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στις 6 Φεβρουαρίου, είναι «η αρχή του τέλους», δηλαδή το προοίμιο της αποχώρησής του και από την καγκελαρία. Στα αρνητικά στοιχεία της δημοσκόπησης συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι σε ποσοστό 75%, πολίτες προερχόμενοι από την κυρίως πηγή ψηφοφόρων του SPD, δηλαδή την τάξη των εργαζομένων, θεωρεί πολύ πιθανή την αποχώρηση του κ. Σρέντερ. Επίσης, το 85% του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρεί «φούσκα» τις φοροαπαλλαγές, από τις οποίες ουδόλως έχουν μέχρι στιγμής ευνοηθεί. Θετική ένδειξη κρίνεται ότι το 59% της κομματικής βάσης πιστεύει ότι με την αλλαγή φρουράς στην προεδρία του SPD, ο καγκελάριος «περνά στην αντεπίθεση».

Τι προτίθεται, όμως, να πράξει ο μύστης της επιβίωσης Γκέρχαρντ Σρέντερ, εν όψει των κρίσιμων τοπικών αναμετρήσεων του 2004; Το 1999 και το 2000, λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία της «ερυθροπράσινης» κυβέρνησης, οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν υποστεί δεινή ήττα σε σειρά κρατιδίων. Τότε εκλήθη και πάλι αρωγός ο κ. Μίντεφερινγκ, στην επιφάνεια ήλθε το σκάνδαλο των «μαύρων λογαριασμών» του Κολ και οι Χριστιανοδημοκράτες περιήλθαν σε σύγχυση. Ομως, παρά την ήττα τους με διαφορά μόνο 6.000 ψήφων στις ομοσπονδιακές του 2002, επικράτησαν σε άλλες τοπικές εκλογές, με αποτέλεσμα να κατέχουν την πλειοψηφία στην Ανω Βουλή, υπέρτατο ρυθμιστή των νομοσχεδίων. Τώρα, τι άραγε θα σοφιστεί ο πολυμήχανος κ. Μίντεφερινγκ, ώστε το 2004 να αποφευχθεί σοσιαλδημοκρατική κατάρρευση στα κρατίδια, ώστε οι Χριστιανοδημοκράτες να χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Ανω Βουλή, ώστε ο Σρέντερ να παραμείνει στην καγκελαρία;

Πρώτη δοκιμασία, καθοριστικής σημασίας, είναι οι εκλογές στο Αμβούργο, στις 29 Φεβρουαρίου. Δεύτερος σημαντικός σταθμός είναι το έκτακτο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο, στις αρχές Μαρτίου, όπου θα κριθεί η υποψηφιότητα Μίντεφερινγκ και θα επικυρωθεί -ή θα απορριφθεί- η διαρχία. Τρίτος σταθμός, οι εκλογές, βουλευτικές την άνοιξη, δημοτικές το φθινόπωρο, στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, παραδοσιακό προπύργιο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας. Οι δύο αυτές αναμετρήσεις θα χρησιμεύσουν, σύμφωνα με αναλυτές, ως δείκτης για τις ομοσπονδιακές του 2006. Εξ ου και το περασμένο Σάββατο, το δίδυμο Σρέντερ – Μίντεφερινγκ εγκαινίασε τη «διαρχία» στο Μπόχουμ της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. «Σας παρακαλώ, συνεργαστείτε, ό,τι αποφασίσαμε, θα τεθεί τώρα σε εφαρμογή», ζήτησε ο καγκελάριος από τους 450 κομματικούς συντρόφους στο άλλοτε φέουδο του νυν υπερυπουργού Οικονομικών, υπέρμαχου των μεταρρυθμίσεων, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, που απειλεί να παραιτηθεί σε περίπτωση παρέκκλισης από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Φαίνεται, όμως, ότι ελάχιστοι πιστεύουν ότι το πρόγραμμα θα μείνει ανέπαφο. Οπως προκύπτει από φραστικές αναντιστοιχίες υπουργών ως προς τη μεταρρύθμιση της περίθαλψης, αλλά και από τη χθεσινή δημοσκόπηση του «Spiegel», το 72% πιστεύει ότι «πολλά θα αναπροσαρμοστούν», ενώ το 70% των Σοσιαλδημοκρατών ψηφοφόρων και το 80% των Πρασίνων πιστεύουν ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα κουτσουρευτεί.

«Ουδείς γνωρίζει εάν η παραίτηση Σρέντερ από την προεδρία του SPD συνιστά ιδιοφυή ελιγμό ή πράξη απελπισίας», έγραφε η «Frankfurter Allgemeine», απηχώντας τη σκέψη πολλών στη Γερμανία, που πιστεύουν ότι, υπό την απειλή απεργιακών κινητοποιήσεων και προς αποφυγήν «εσωκομματικής ανταρσίας» ο καγκελάριος το «παίζει δίπορτο». «Δεν πρόκειται ποτέ να στραφώ κατά της κυβέρνησης», διαβεβαίωσε ο Φραντς Μίντεφερινγκ, αν και, κατά τον «Spiegel» κατέστησε σαφές ότι δεν θα διαδραματίσει ρόλο «σερβιτόρου, πειθήνιου στις διαταγές του σεφ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή