Ινδία και Πακιστάν ξεκίνησαν ιστορικές συνομιλίες για το Κασμίρ

Ινδία και Πακιστάν ξεκίνησαν ιστορικές συνομιλίες για το Κασμίρ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Ιστορικές συνομιλίες άρχισαν χθες η Ινδία και το Πακιστάν, με σκοπό να επιλύσουν το ζήτημα της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ, αλλά και άλλες διαφορές οι οποίες χωρίζουν τις δύο πυρηνικές δυνάμεις, για δεκαετίες. Οι συνομιλίες, τις οποίες υποστηρίζουν ο Ινδός πρωθυπουργός Βατσπαγί και ο Πακιστανός πρόεδρος Μουσάραφ, είναι οι πρώτες σε δυόμισι χρόνια και εντάσσονται στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. Αναλυτές τονίζουν ότι η ευκαιρία που παρουσιάζεται τώρα είναι μοναδική καθώς, μετά τις επαφές, σε κυβερνητικό επίπεδο, των δύο χωρών, τον περασμένο μήνα, έχει αναπτυχθεί μια νέα δυναμική στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν. Οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη, με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το επόμενο διήμερο θα δοκιμαστεί η θέληση και η διάθεση συνεργασίας και των δύο πλευρών για να επιλύσουν ζητήματα όπως της διαφιλονικούμενης περιοχή του Κασμίρ, ένα ζήτημα για το οποίο οι δύο χώρες ήρθαν τρεις φορές σε πολεμική σύρραξη. Χθες, πάντως, πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων, το κλίμα ήταν πολύ θετικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παρατηρητών και δεν θύμιζε διόλου την αποτυχημένη τελευταία σύνοδο κορυφής των δύο χωρών στην Αγκρα της Ινδίας τον Ιούλιο του 2001. O Ινδός υπουργός Εξωτερικών Γιασχουάντ Σίνχα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση του διαλόγου, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε διαμεσολάβηση τρίτης χώρας με σκοπό τη διευθέτηση των διαφορών των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ πάντως εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις συνομιλίες.

Επί τάπητος το Κασμίρ

Η Ινδία προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με πρόθεση να συζητήσει το ζήτημα του Κασμίρ, ενώ το Πακιστάν υποσχέθηκε να μην υποστηρίξει τη δράση τρομοκρατών στο έδαφός του, η οποία στρέφεται κατά της γειτονικής χώρας. Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι εκπαιδεύει ισλαμιστές αντάρτες οι οποίοι μάχονται για την ανεξαρτησία του Κασμίρ από την Ινδία. Υπενθυμίζεται ότι το Κασμίρ χωρίζεται με μια «γραμμή ελέγχου» σε δύο περιοχές τις οποίες ελέγχουν αντιστοίχως η Ινδία και το Πακιστάν. Οι δύο χώρες ερίζουν όμως για τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής. Από το 1989, περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την εξέγερση στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχει η Ινδία. Χθες ακόμη, αυτονομιστές αντάρτες σκότωσαν τοπικό αξιωματούχο κοντά στην πόλη Σριναγκάρ, την πρωτεύουσα του τμήματος του Κασμίρ που ελέγχει η Ινδία. Εν τω μεταξύ στο ελεγχόμενο από το Πακιστάν τμήμα του Κασμίρ, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έκλεισαν για δύο ώρες τους κεντρικούς δρόμους της πόλης Μουζαφαράντ, καθώς διαδήλωσαν εναντίον της προσέγγισης της Ινδίας με το Πακιστάν. Οι υπέρμαχοι της αυτονομίας του Κασμίρ εξέφρασαν έντονη δυσπιστία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Στο Πακιστάν σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο για εντοπισμό επιζώντων μετά τον καταστροφικό σεισμό στα βόρεια της χώρας το Σάββατο. Μέχρι χθες τα θύματα ανέρχονταν σε 24 και σε εκατοντάδες οι τραυματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή