Αποχρωσεις

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαραθώνιος ανάγνωσης

Σε κάτι λιγότερο από ένα 24ωρο, περισσότεροι από 150 άνθρωποι, θαυμαστές του Ουίλιαμ Σαίξπηρ συντονίστηκαν και διάβασαν ταυτοχρόνως το σύνολο του έργου του, φέροντας εις πέρας έναν πρωτότυπο μαραθώνιο ανάγνωσης, που άρχισε απόγευμα της Κυριακής και τελείωσε το απομεσήμερο της Δευτέρας. H ιδέα ανήκε στην εταιρεία φίλων του Σαίξπηρ, του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, αλλά βρήκε μεγάλη απήχηση όχι μόνο στον φοιτητόκοσμο, που συμμετείχε με ενθουσιασμό, αλλά και σε άτομα εκτός πανεπιστημιακής εστίας, τα οποία μετείχαν στο εγχείρημα διάρκειας 22 ωρών και πέντε λεπτών, περιέλαβε 39 θεατρικά έργα και 154 σονέτα και ποιήματα. H ανάγνωση των έργων του Αγγλου συγγραφέα και ποιητή πραγματοποιήθηκε σε πέντε διαφορετικές αίθουσες της εταιρείας, στον χώρο του πανεπιστημίου, καθώς δύο αίθουσες είχαν αφιερωθεί στα ιστορικά έργα, μία στην κωμωδία, μία στην τραγωδία και μία στα λεγόμενα «προβληματικά» έργα, εκείνα, δηλαδή, τα οποία οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να κατατάξουν σε κάποια κατηγορία. O μαραθώνιος έληξε με την ανάγνωση του «Αμλετ» ταυτοχρόνως από 60 άτομα, στο πρωτότυπο, όπως άλλωστε και όλα τα υπόλοιπα αναγνώσματα. Το βιβλίο Γκίνες, όπου καταγράφονται τα παγκόσμια ρεκόρ, είναι το επόμενο που φιλοδοξούν να διαβάσουν όσοι μετείχαν στον αναγνωστικό μαραθώνιο των έργων του Σαίξπηρ, αναζητώντας την πρωτιά.

Γνώση και συμμόρφωση

Το διασκεδαστικό «κρυφτούλι» ενός παράτολμου μοτοσυκλετιστή, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και της τοπικής αστυνομίας, έληξε χθες, άδοξα, για τον πρώτο, αφού συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Λάτρης της ταχύτητας, ο 31χρονος νεαρός -αγνώστων λοιπών στοιχείων- έτρεχε, επί εβδομάδες, και πάντα τις πρώτες πρωινές ώρες, μια υπόγεια στοά δύο χιλιομέτρων, με ταχύτητες που υπερέβαιναν τα 200χλμ./ώρα, όταν το όριο ήταν μόλις 80χλμ./ώρα. Ενώ, όμως, το έκανε συχνά, φρόντιζε να καλύπτει τις πινακίδες του ώστε να μην καταγραφεί ο αριθμός κυκλοφορίας του από τις κάμερες, ενώ όσες φορές αποπειράθηκαν οι αστυνομικοί να τον κυνηγήσουν, εκείνος εξαφανιζόταν ως άλλος «άσπρος σίφουνας». Μόνο που ο επηρμένος μοτοσυκλετιστής δεν υπολόγισε το αστυνομικό «φιλότιμο», το οποίο ως γνωστόν αναπτύσσεται σε τέτοιες περιπτώσεις και έπεσε στην παγίδα τους. Διότι ό,τι και να κάνει κάποιος, οφείλει πάντα να γνωρίζει πού πρέπει να σταματήσει.

Τίνα, η θεά

Η αεικίνητη «γιαγιά της ποπ», η περίφημη Τίνα Τέρνερ, αποχαιρέτησε προ τετραετίας το κοινό της, με μια σειρά επιτυχημένων συναυλιών, αλλά δεν το εγκατέλειψε. Απλώς πέρασε από τη σκηνή της μουσικής, στη σκηνή του κινηματογράφου, εξίσου απαιτητική, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα και καινοφανής για την ακούραστη Τίνα, η οποία μπορούσε να τραγουδά και να χορεύει επί σκηνής για ώρες, με ψηλοτάκουνα και σούπερ μίνι, αποκαλυπτικό των καλλίγραμμων ποδιών της. Μετά τη συμμετοχή της στο «Mad Max», δίπλα στον Μελ Γκίμπσον, η Τίνα Τέρνερ ετοιμάζεται αυτή τη φορά να υποδυθεί την Ινδή θεά, σε μια ταινία του ινδικού κινηματογράφου, η οποία θα έχει τον τίλο «H θεά» και η Τέρνερ τον πρωταγωνιστικό ρόλο. H 64χρονη τραγουδίστρια, πάντα σίγουρη για τον εαυτό της και τις δυνάμεις της, δηλώνει -στην εφημερίδα «Τάιμς της Ινδίας»- πεπεισμένη ότι ακριβώς γι’ αυτήν την εσωτερική της δύναμη, την επέλεξε για τον ρόλο και ο παραγωγός της ταινίας Ισμαήλ Μέρσαντ, στην οποία η Τέρνερ θα κληθεί να τραγουδήσει στα λατινικά και τα σανσκριτικά υπό τους ήχους κλασικής παραδοσιακής μουσικής. H ίδια, άλλωστε, διαβεβαίωσε τους θαυμαστές της ότι μπορεί να αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στη μουσική, αλλά είναι πάντα εκεί, έτοιμη να αναμετρηθεί με τη νέα γενιά! Ποιος όμως θα αμφέβαλε γι’ αυτό;

Καπνιστήριο, τέλος

Από μια άποψη, την οποία προφανώς και ασπάζονται όσοι καπνίζουν και απορρίπτουν μετά βδελυγμίας οι αντικαπνιστές, το κάπνισμα φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Με άλλα λόγια, δημιουργεί ατμόσφαιρα άνεσης και χαλάρωσης και ευνοεί την ανάπτυξη φιλικού κλίματος. Με αυτό προφανώς το σκεπτικό, ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ηθοποιός και νυν κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, αλλά και γνωστός λάτρης των πούρων, αποφάσισε να δημιουργήσει στον χώρο του Καπιτωλίου ένα «καπνιστήριο» για την υποδοχή των επισκεπτών του. Θα ήταν και γι’ αυτόν, άλλωστε, μια καλή ευκαιρία να απολαμβάνει τα αγαπημένα του πούρα. Τι ήταν να το μάθουν οι ακραιφνείς αντικαπνιστές της πολιτείας; Τους έδωσε την αφορμή να εκφράσουν όλο τους το μένος εναντίον του και εναντίον της κακιάς του συνήθειας, την οποία επιθυμούν να εκτοπίσουν στο «πυρ το εξώτερον». Γι’ αυτό και οργάνωσαν ολόκληρη διαδήλωση, έξω από το κτίριο, το παρελθόν Σαββατοκύριακο, καταγγέλλοντας τον κυβερνήτη ότι αποτελεί κακό πρότυπο για τη νεολαία της πολιτείας. Οι αιτιάσεις της εκπροσώπου του Αρνι, ότι επρόκειτο απλώς για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα, έπεσαν στο κενό, καθώς οι αντικαπνιστές αντέτειναν ότι τέτοιου είδους ενέργειες απλώς καταστρέφουν τις προσπάθειες της Καλιφόρνιας να πατάξουν το κάπνισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή