Καρκίνος μαστού από αντιβιοτικά

Καρκίνος μαστού από αντιβιοτικά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΚΑΓΟ. Σχέση της λήψης αντιβιοτικών και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατέγραψαν Αμερικανοί ερευνητές. Οσες έλαβαν μεγαλύτερη ποσότητα αντιβίωσης ή έπαιρναν τα φάρμακα για περίοδο μεγαλύτερη των 501 ημερών διέτρεχαν -όπως αποδείχθηκε- διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια περιόδου περίπου 17 ετών συγκριτικά με όσες γυναίκες δεν πήραν ποτέ αντιβίωση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, πάντως, ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα προτού καταστεί δυνατό να καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα, καθώς πιθανολογούν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού πιθανώς τελικά να οφείλεται στις λοιμώξεις από τις οποίες πάσχουν οι γυναίκες αυτές, με αποτέλεσμα να συνταγογραφούνται τα αντιβιοτικά. Επίσης, καθώς συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά για τη θεραπεία πολύ συνηθισμένων λοιμώξεων, όπως είναι ο πονόλαιμος, κάποιες μορφές πνευμονίας και πολλές γαστρεντερικές λοιμώξεις, δεν αποκλείεται, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, οι γυναίκες που δεν ελάμβαναν αντιβιοτικά να ήταν περισσότερο του συνήθους υγιείς και πιθανότατα να μπόρεσε μόνος ο οργανισμός τους να καταπολέμησε την εμφάνιση του καρκίνου.

«Θα ήταν εξαιρετικά πρόωρο να ισχυρισθούμε ότι οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα αντιβιοτικά», δήλωσε η συντάκτης της έκθεσης Κριστίν Βέλισερ, ερευνήτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Group Health Cooperative της Δυτικής Ουάσιγκτον. «Τα φάρμακα αυτά έχουν ευεργετική δράση στη διατήρηση της δημόσιας υγείας». Στη μελέτη συμμετείχαν 2.266 γυναίκες (είκοσι χρόνων ή μεγαλύτερες) που εμφάνισαν διηθητικό (μεταστατικό) καρκίνο του μαστού. Αυτές συγκρίθηκαν όσον αφορά στη λήψη αντιβίωσης με 7.953 γυναίκες που δεν είχαν πάθει τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Ετσι, διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου αυξανόταν ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης των φαρμάκων. Μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν όσες γυναίκες είχαν λάβει τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα για περίοδο που υπερέβαινε τις 501 ημέρες. Ακόμα και γυναίκες που είχαν λάβει απλώς 25 συνταγές εντός των 17 ετών που εξετάσθηκαν από τους ερευνητές παρουσίασαν αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 1,5 φορά συγκριτικά με όσες δεν είχαν λάβει αντιβίωση. Πάντως, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξανόταν ασχέτως από τον τύπο αντιβίωσης που χορηγείτο και ήταν ίδιος για όλες τις δραστικές ουσίες, όπως πενικιλίνη, κυκλοσπορίνη κ.ά.

Δεν έχει επαληθευθεί η έρευνα

Η επίδραση των φαρμάκων στα εντερικά βακτήρια ενδέχεται να μεταβάλει την ανθεκτικότητα και τη δύναμη του ανοσοποιητικού μας συστήματος ή ακόμα και τον μεταβολισμό ορισμένων τροφίμων που μας προστατεύουν από τον καρκίνο. Σύμφωνα με το κύριο άρθρο του Journal of The AmericaMedical Association, στο οποίο δημοσιεύεται η έρευνα, η σχέση που συνδέει τον καρκίνο του μαστού με τη χρήση αντιβιοτικών -αν επαληθευθεί- είναι ανησυχητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή