Τρελές αγελάδες… νέου τύπου

Τρελές αγελάδες… νέου τύπου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα μορφή της νόσου των τρελών αγελάδων εντοπίσθηκε στην Ιταλία, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Οπως υποστηρίζουν οι συντάκτες της, ίσως η νέα μορφή να ευθύνεται για ορισμένα κρούσματα Κρόιτσφελντ Γιάκομπ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τόσο στην Ιαπωνία, όσο και στη Γαλλία είχαν καταγραφεί εξίσου «ιδιόμορφα» κρούσματα της νόσου των τρελών αγελάδων, που, ωστόσο, δεν ερευνήθηκαν όσο αυτά της Ιταλίας.

Διαπρεπείς επιστήμονες που ειδικεύονται στα «πράιονς», τις ανορθοδόξου σχήματος πρωτεΐνες, που ευθύνονται γι’ αυτήν την κατηγορία εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου, πιστεύουν ότι κάποια από τα κρούσματα «σποραδικής» Κρόιτσφελντ Γιάκομπ -η συνηθέστερη, δηλαδή, μορφή του νοσήματος- δεν εμφανίζονται τυχαία αλλά εξαιτίας της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος ή εγκεφάλου. «Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο» δηλώνει ο δρ Σαλβατόρε Μόνακο, νευρολόγος στην Πολυκλινική G.B.Rossi της Βερόνας και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Εχει, σίγουρα, όμως πολλές ομοιότητες με μια υποκατηγορία εγκεφαλοπάθειας στον άνθρωπο, τη σποραδική Κρόιτσφελντ Γιάκομπ». H έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στα Πανεπιστήμια του Τορίνο, της Βερόνας, της Μπρέσια και του Μιλάνου και προλογίζεται από τον νομπελίστα για τις μελέτες του στα «πράιονς» δρ Στάνλι Προύσνερ. Αναμένεται να δημοσιευθεί στο Proceedings of the AmericaAcademy of Sciences. Ειδικότερα, το νόσημα που εντοπίσθηκε σε δύο μεγάλης ηλικίας γαλακτοπαραγωγές αγελάδες είναι τόσο διαφορετικό από την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών και την «ποικίλη» μορφή της Κρόιτσφελντ Γιάκομπ, που αρχικά οι ερευνητές της έδωσαν διαφορετικό όνομα βαφτίζοντάς την «αμυλοειδή σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών» επειδή δημιουργεί αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο των ζώων. Οι δύο αγελάδες, η μία 15 χρόνων και η δεύτερη 11, έμοιαζαν υγιείς όταν σφαγιάσθηκαν. Αποκαλύφθηκε ότι είχαν προσβληθεί από την ασθένεια επειδή στην Ιταλία όλα τα βοοειδή, μεγαλύτερα των 30 μηνών, που σφαγιάζονται, εξετάζονται εφόσον προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Εως τον περασμένο Αύγουστο είχαν σφαγιασθεί 1,6 εκατομμύρια ζώα, από τα οποία ήταν μολυσμένα τα 103.

Ιδιόμορφες πρωτεΐνες

Ο εντοπισμός αυτού του ιδιόμορφου «πράιον» σε, εκ πρώτης όψεως, υγιή ζώα αποδεικνύει, υπογραμμίζει ο δρ Μόνακο, «ότι μπορούμε να κάνουμε όσους ελέγχους θέλουμε και όλοι θα είναι εις μάτην». Εκτός από τον σχηματισμό αμυλοειδών πλακών, το νέο στέλεχος της πρωτεΐνης αυτής διαφέρει από το σύνηθες στο ότι εμφανίζεται σε μεγαλύτερα ζώα. Επίσης, τα νέα πράιονς συγκεντρώνονται σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου, ενώ προκαλούν λιγότερο εμφανή συμπτώματα στο ζώο. Τα ίδια χαρακτηριστικά εμφανίζουν και όσοι πάσχουν από τη σποραδική μορφή της Κρόιτσφελντ Γιάκομπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή