Επίδειξη πυγμής από τη Ρωσία η μεγάλη άσκηση

Επίδειξη πυγμής από τη Ρωσία η μεγάλη άσκηση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ως τη μεγαλύτερη επίδειξη πυγμής από το τέλος της σοβιετικής εποχής περιγράφουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τη διακλαδική άσκηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που κορυφώθηκε χθες με την εκτόξευση διηπειρωτικών πυραύλων και την απογείωση στρατηγικών βομβαρδιστικών. O Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, που ενδιαφέρεται να τονώσει το ηγετικό του προφίλ ενόψει και των εκλογών της 14ης Μαρτίου, παρακολούθησε την τελική φάση της άσκησης από το οπλισμένο με είκοσι βαλλιστικούς πυραύλους υποβρύχιο «Αρχαγγέλσκ» που έπλεε στην παγωμένη θάλασσα του Μπάρεντς.

Η άσκηση, που άρχισε στα τέλη Ιανουαρίου, κορυφώθηκε χθες με την αποστολή στη θάλασσα του Μπάρεντς δέκα πλοίων και έξι υποβρυχίων του στόλου της βόρειας θάλασσας. Παράλληλα, στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tu95 επρόκειτο να πλήξουν με πυραύλους στόχους στη χερσόνησο Κόλα, στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία.

Χθες το πρωί, η εκτόξευση δύο πυραύλων τύπου RSM-54 από το υποβρύχιο «Νοβομοσκόφσκ» έγινε αφορμή για αντικρουόμενες πληροφορίες. Αρχικά, το πρακτορείο ITAR-TASS μετέδωσε ότι η εκτόξευση εμποδίστηκε την τελευταία στιγμή λόγω σήματος από δορυφόρο, ενώ στη συνέχεια το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού διέψευσε ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Οι πύραυλοι επρόκειτο να πλήξουν στόχο στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Απω Ανατολή. O Πούτιν, που εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση με στολή αξιωματικού του ναυτικού να επιθεωρεί το υποβρύχιο και να γευματίζει μαζί με το πλήρωμα, παρέμεινε στο «Αρχαγκέλσκ» περίπου 24 ώρες. Στη συνέχεια, χθες το απόγευμα επρόκειτο να μεταβεί στη βάση του Πλοέτσκ, όπου επρόκειτο να γίνει η εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου τύπου Τοπόλ.

Η άσκηση είναι μια ευκαιρία για τον πρόεδρο να προβάλει την εικόνα της έστω και μερικής αποκατάστασης του στρατιωτικού μεγαλείου της χώρας. Εξάλλου, το προφίλ πυγμής που αποπνέει ο Πούτιν, το οποίο προβάλλεται ακατάπαυστα από τα φιλικά προ το Κρεμλίνο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχει συμβάλει στην καλπάζουσα δημοτικότητά του.

Ενώ, λοιπόν, οι αντίπαλοι του προέδρου σιγοψιθυρίζουν ότι η επιλογή του χρόνου της άσκησης εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες, οι στρατιωτικοί προβάλλουν άλλα επιχειρήματα. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπ’ αριθμόν δύο του ρωσικού επιτελείου χαρακτήρισε την άσκηση αυτή ως αντανάκλαση των ανησυχιών της Ρωσίας προς τα σχέδια των ΗΠΑ για ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων. Απαντώντας σε όσους έσπευσαν να συγκρίνουν την άσκηση με αυτές της σοβιετικής εποχής, που εκγύμναζαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, το ρωσικό επιτελείο τόνισε ότι η άσκηση δεν είχε στόχο καμία χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή