Φονική η καθυστέρηση βοήθειας σε φτωχές χώρες

Φονική η καθυστέρηση βοήθειας σε φτωχές χώρες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με δραματική καθυστέρηση προωθούνται -εάν προωθούνται- τα διεθνή προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, προειδοποιεί ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, σε μια σπάνια τοποθέτηση επί του θέματος, προερχόμενη από δυτική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μπράουν, η επίτευξη των προδιαγεγραμμένων στόχων έχει καθυστερήσει κατά 150 χρόνια! O υπουργός απηύθυνε την προειδοποίησή του, με την ευκαιρία διάσκεψης διπλωματών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Λονδίνο, ενώπιον των οποίων τόνισε την ανάγκη άμεσης δράσης για τον περιορισμό της παιδικής θνησιμότητας και τη βελτίωση της εκπαίδευσης στον Τρίτο Κόσμο. «Εάν αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχό μας, όλοι οι στόχοι για τη νέα χιλιετία θα γίνουν ένα ακόμη άπιαστο όνειρο… και φοβάμαι ότι θα βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν στις οθόνες μας για το υπόλοιπο της ζωής μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διπλάσια βοήθεια

Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις βρετανικές προτάσεις για τη σύσταση ενός νέου οικονομικού οργανισμού, για τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας από τα 50 δισ. δολάρια στα 100 δισ. ετησίως, ενώ συνέστησε στα αναπτυγμένα κράτη να αναλάβουν δράση στον τομέα του διεθνούς εμπορίου. Τα σχόλιά του, όπως σημειώνει η εφημερίδα Independent, ενισχύουν τις προσδοκίες για τη βρετανική προεδρία στην ομάδα των πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, G8.

H έκκληση του κ. Μπράουν συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση έκθεσης γαλλικού κυβερνητικού οργανισμού, που ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ένα εκατομμύριο παιδιά της Γαλλίας, κάτω των 18 ετών, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα στοιχεία, που αφορούν το 8% των παιδιών της χώρας, καταγράφηκαν την περίοδο 1999-2000. Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν να εφαρμοστεί εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας, παρατηρώντας ότι στην πολιτική ατζέντα δεν περιλαμβάνονται σχετικές προβλέψεις. Οι φτώχεια, σημειώνεται, πλήττει κυρίως άτομα που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών και ιδιαίτερα όσων έφθασαν πρόσφατα στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή