ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Σρέντερ προς Αγκυρα: «βελτιώστε τις επιδόσεις»

ΑΓΚΥΡΑ. Εκκληση προς την Τουρκία για την εφαρμογή περισσότερων μεταρρυθμίσεων θα απευθύνει κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, την προσεχή εβδομάδα, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι υποστηρίζει την προσπάθεια της Αγκυρας για την ένταξή της στην E.E. Στη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του, που ξεκινά την Κυριακή, ο Σρέντερ αναμένεται να εξάρει την πρόοδο της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εισαγωγή δομικών μεταρρυθμίσεων από την τουρκική κυβέρνηση. O καγκελάριος επρόκειτο πάντως να ενώσει τη φωνή του με αυτήν των άλλων Ευρωπαίων πολιτικών, για να υπενθυμίσει ότι η Αγκυρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αξίες.

ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

«Ναι» στους ιπτάμενους σερίφηδες

ΜΟΝΑΧΟ. Οι πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης προχώρησαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη χρήση ενόπλων σερίφηδων στα αεροπλάνα. Οι υπουργοί Εσωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας κατέληξαν χθες στη συμφωνία, ύστερα από διαβουλεύσεις σε θέρετρο της νότιας Γερμανίας. Ωστόσο, η χρήση των φρουρών δεν θα γίνεται διαρκώς, ούτε σε κάθε αεροσκάφος θα υπάρχουν σερίφηδες των αιθέρων. «Δεν υπάρχει γενίκευση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί. Οι σερίφηδες των αιθέρων ήδη χρησιμοποιούνται από αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες. O Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι δήλωσε επίσης ότι οι πέντε συμφώνησαν στη χρήση βιομετρικών στοιχείων, όπως η αναγνώριση της ίριδος και τα δακτυλικά αποτυπώματα, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια στα αεροδρόμια.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΧΘΕΣ TO ΛΟΝΔΙΝΟ

Ταξιδιωτική οδηγία κατά Σ. Αραβίας

ΡΙΑΝΤ. Ταξιδιωτική οδηγία εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε χθες το Λονδίνο, προειδοποιώντας τους Βρετανούς πολίτες ότι τρομοκράτες βρίσκονται στο «τελευταίο στάδιο» της προετοιμασίας επιθέσεων στο ταραγμένο βασίλειο και τους κάλεσε να παραμείνουν μακριά από τη χώρα. H σύσταση της Βρετανίας σχετίζεται με τις έρευνες των σαουδαραβικών αρχών στο Ριάντ για τον εντοπισμό αυτοκινήτου γεμάτου με εκρηκτικές ύλες, που συνοδεύεται από αμοιβή δύο εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον παράσχει πληροφορίες. Την περασμένη Παρασκευή, οι σαουδαραβικές αρχές ενημέρωσαν τους πολίτες ότι αυτοκίνητο που ανήκει έναν καταζητούμενο τρομοκράτη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες.

ΣΤΗΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Ο Σούσελ διάδοχος του Πρόντι;

ΒΙΕΝΝΗ. O Αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ θεωρείται ο επικρατέστερος πρόεδρος της Κομισιόν και πιθανότερος διάδοχος του Ρομάνο Πρόντι. «O Σούσελ πάει στις Βρυξέλλες», έγραψε η εφημερίδα «Σαλτζμπούργκερ Ναχρίχτεν», ενώ η «Τιρόλερ Ταγκεστσάιτουνγκ» είχε χθες κεντρικό τίτλο «O συντηρητικός Σούσελ θα διαδεχθεί τον Πρόντι». Στη Γερμανία το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» επίσης έγραψε ότι ο Αυστριακός καγκελάριος θα διαδεχθεί τον Πρόντι, ο οποίος σημειωτέον ανακοίνωσε το Σάββατο ότι με τη λήξη της θητείας του σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην ιταλική πολιτική σκηνή ως αντίπαλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι πρώτες εμφανίσεις έγιναν προχθές.

ΣΕ ΦΑΡΜΑ ΣΤΗΙΑΠΩΝΙΑ

Νέο κρούσμα γρίπης πουλερικών

ΤΟΚΙΟ. Ενα δεύτερο πιθανό κρούσμα γρίπης των πουλερικών ερευνούν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι στη νοτιοδυτική Ιαπωνία. Σε φάρμα, στην επαρχία Οϊτα, στη νήσο Κιούσου, αναφέρθηκαν θάνατοι πουλερικών, πυροδοτώντας ανησυχίες για επιδημία. Στην Ταϊλάνδη, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι, η νόσος επανεμφανίσθηκε σε οκτώ επαρχίες, ενώ μια άγρια λεοπάρδαλη, η οποία είχε τραφεί με ωμά κοτόπουλα από τις μολυσμένες περιοχές της χώρας, πέθανε εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων. Τέλος, στο Βιετνάμ, οι Αρχές ανακοίνωσαν τον εντοπισμό ενός νέου κρούσματος. Από την εμφάνισή της στα τέλη του 2003 η γρίπη των πουλερικών έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους στην Ασία.

ΜΕΤΑ ΤΗΕΝΟΠΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Γαλλική βοήθεια στην Αϊτή

ΠΑΡΙΣΙ. Ετοιμο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή μετά την ένοπλη εξέγερση στην πρώην γαλλική αποικία εμφανίστηκε χθες το Παρίσι, διά στόματος του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Απέφυγε όμως να δεσμευθεί αν η χώρα του θα αποστείλει ειρηνευτική δύναμη στη νήσο της Καραϊβικής και αρκέστηκε να δηλώσει ότι το Παρίσι είναι σε επαφή με τους συμμάχους του στο πλαίσιο του OHE. O Βιλπέν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι ζήτησε τη σύγκληση επιτροπής έκτακτης ανάγκης, ώστε να αποφασισθεί τι είδους βοήθεια θα δοθεί στην Αϊτή. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν χάσει τις τελευταίες εβδομάδες τη ζωή τους στις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων του Ζαν Μπερτράν Αριστίντ.

ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ME ΤΗΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εκπρόσωπος του Πάπα στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ. Ανώτατος αξιωματούχος του Βατικανού έφθασε χθες στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με μέλη της ιεραρχίας της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία κατηγορεί την Καθολική Εκκλησία ότι προβαίνει σε επιθετικό προσηλυτισμό πολιτών, σε περιοχές όπου παραδοσιακά ζουν ορθόδοξοι. Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του καρδιναλίου Βάλτερ Κάσπερ, το ορθόδοξο πατριαρχείο της Μόσχας ανακοίνωσε την αρνητική απάντηση 14 Ορθόδοξων Εκκλησιών στα σχέδια του Βατικανού να αναβαθμίσει την τοπική Εκκλησία του ελληνοκαθολικού χριστιανικού δόγματος στην Ουκρανία, σε επίπεδο πατριαρχείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή