Νέα κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ

Νέα κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Τρεις ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες από εκρήξεις βομβών στην Μπακούμπα, την Ταλ Αφάρ και τη Βαγδάτη, ανεβάζοντας σε 541 τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών των ΗΠΑ στο Ιράκ από τις 20 Μαρτίου του 2003. Στην Μπακούμπα, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες και τέσσερις τραυματίσθηκαν, ενώ την ίδια ώρα Αμερικανοί πυροτεχνουργοί εξουδετέρωναν άλλον εκρηκτικό μηχανισμό, έξω από την Ιατρική Σχολή Ανμπάρ στην πόλη Ραμάντι του σουνιτικού τριγώνου. Τρεις Ιρακινοί πολίτες, μεταξύ τους και ένα δεκάχρονο κορίτσι, σκοτώθηκαν χθες από αμερικανικά πυρά όλμων σε συνοικία του Τικρίτ. Τα αμερικανικά πυρά προέρχονταν από το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, που βρίσκεται σε παλάτι του Σαντάμ. Τα πρόσφατα κρούσματα βίας δεν μπορούν παρά να ενισχύσουν τα αμερικανικά μέτρα ασφαλείας, που με τη σειρά τους αποξενώνουν ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις κατοχής από τον ιρακινό πληθυσμό. Ενδεικτική της κατάστασης είναι άλλωστε και η ριζικά διαφορετική προσέγγιση των βρετανικών δυνάμεων στο νότο της χώρας. Οι ολιγομελείς πεζές βρετανικές περιπολίες στη Βασόρα διακρίνονται για τον ελαφρύ οπλισμό τους και την επαφή τους με τον πληθυσμό. Στις περιοχές ευθύνης τους, οι Αμερικανοί δεν τολμούν να κινηθούν χωρίς τεθωρακισμένα οχήματα, οι περιπολίες τους είναι πολυμελείς και οι στρατιώτες των ΗΠΑ δεν αποχωρίζονται ποτέ τα κράνη και τα γυαλιά ηλίου τους.

Στο μεταξύ, οι σιίτες, μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ, ανέφεραν χθες ότι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την απαίτησή τους για διεξαγωγή εκλογών πριν από τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ θα αποδώσουν την εξουσία στους Ιρακινούς. H απαίτηση των σιιτών για εκλογές πριν από την 30ή Ιουνίου είχε θέσει σε κίνδυνο το αμερικανικό πολιτικό χρονοδιάγραμμα. Οι σιίτες, όμως, ζητούν ως αντάλλαγμα της διαλλακτικότητάς τους τον διορισμό εθνικά αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης, που θα εξασφαλίσει την πρωταρχική τους θέση, ως πολυπληθέστερης θρησκευτικής μειονότητας στη χώρα. Οι δηλώσεις του Κούρδου ηγέτη Ταλαμπανί, που συντάχθηκε με την πρόταση των σιιτών, έδωσαν χθες τη χαριστική βολή στο αμερικανικό σχέδιο για προκριματικές εκλογές στο Ιράκ.

Εκρήξεις διαμαρτυρίας στην Ιαπωνία

Η αστυνομία του Τόκιο ανέφερε ότι οι δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Αμυνας της χώρας, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή σημαντικές ζημιές, πρέπει να ήταν έργο αριστεριστών, που διαμαρτύρονταν για την αποστολή ιαπωνικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Οι εκτιμήσεις των αρχών βασίσθηκαν στον τύπο των σωληνωτών εκρηκτικών μηχανισμών, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από ακροαριστερές οργανώσεις στην Ιαπωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή