ΚΟΣΜΟΣ

Βιλπέν: Διεθνής Δύναμη στη Γάζα

ΠΑΡΙΣΙ. Υπέρ της αποστολής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αναμενόμενη αποχώρηση των Ισραηλινών από την περιοχή τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ενώ εμφανίστηκε συγκρατημένος ως προς την ανέγερση του «τείχους ασφαλείας», παρότι το θεωρεί εμπόδιο στη διαδικασία επίλυσης των διαφορών Ισραηλινών και Παλαιστινίων. O ισραηλινός πρόεδρος, Μοσέ Κατσάβ, υπεραμύνθηκε, από τη γαλλική πρωτεύουσα, της κατασκευής του «τείχους», ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους μουσουλμάνους να τερματίσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Στην αντίθετη περίπτωση το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει την ανέγερση της διαχωριστικής γραμμής.

«Ισως θα έπρεπε να οραματιστούμε την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων και την εκκένωση των εκεί εβραϊκών οικισμών», δήλωσε χθες ο κ. Ντε Βιλπέν. O Γάλλος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε, επίσης, ότι η αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να συνοδευθεί από νέα διεθνή συνδιάσκεψη για τη Μέση Ανατολή, σκοπός της οποίας θα είναι «η επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης του τέλους της πρώτης φάσης ενός ειρηνευτικού σχεδίου και ο προγραμματισμός της επομένης». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έχει κατ’ επανάληψιν εκφράσει την αντίθεσή του στην αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

Το «τείχος» στο προσκήνιο

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, ο οποίος συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στη Γαλλία, υπεραμύνθηκε της κατασκευής του «τείχους ασφαλείας» στη Δυτική Οχθη. «Δεδομένου ότι η τρομοκρατία συνεχίζεται, το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να ολοκληρώσει το τείχος, να λάβει μονομερή μέτρα και να διεξαγάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών του», υπογράμμισε ο κ. Κατσάβ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, υπογράμμισε ότι η χώρα του αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, πρόσθεσε, όμως, ότι και οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην ειρήνη και στην αξιοπρέπεια. Πάντως, το ζήτημα του «τείχους», το οποίο θα απασχολήσει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την επόμενη εβδομάδα, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της επίσκεψης του Ισραηλινού πρόεδρου στο Παρίσι. Προχθές, την ώρα που ο κ. Κατσάβ συζητούσε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ, εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά της ολοκλήρωσης του «τείχους».

Τέλος, ο κ. Κορέι διέψευσε τα περί παραίτησής του. «Δεν σκέφτομαι την παραίτηση», τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, στο Βερολίνο. Το περιβάλλον του, πάντως, διαρρέει ότι οι προτάσεις του για μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την ασφάλεια αποτέλεσαν την αφορμή για νέα κρίση στις σχέσεις του με τον κ. Αραφάτ. «Το Σάββατο, ο κ. Κορέι πρότεινε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών, προκαλώντας έντονη αντίδραση του κ. Αραφάτ», δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Αργότερα, έλεγε στους συνεργάτες του ότι σκέφτεται την παραίτηση».